Video Kafijas patēriņš Latvijā "uzlec" janvārī un jūnijā: izrādās, ka tam ir pavisam vienkāršs iemesls

CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Ruslan Semichev/Shutterstock

Notekūdeņi ir būtisks informācijas avots, lai sekotu gan vīrusu izplatībai un laikus pamanītu draudus iedzīvotāju veselībai, gan arī atklātu sabiedrības paradumus un saņemtu atbildes uz jautājumiem, par kuriem cilvēki nevēlas nerunāt, piemēram, par alkohola un narkotiku lietošanu, vēsta Panorāma.

Viss, ko lietojam ikdienā, apēdam un izdzeram vielmaiņas jeb metabolisma rezultātā organismā pārvēršas ķīmiskos savienojumos, kas nonāk tualetē un kanalizācijā.

Notekūdeņu paraugus ievāc 16 pašvaldībās. Bet "Bior" institūtā uzsvēra, ka ir pāragri runāt par konkrētiem secinājumiem, jo pētījums turpinās.

Taču jau tagad ir skaidrs, ka alkoholu vairāk patērējam ziemā.

Tā kofeīns notekūdeņu paraugos pētniekiem pastāsta, cik daudz izdzeram kafiju, kā mainās tās patēriņš nedēļas griezumā vai atkarībā no gadalaika.

"Ir divi mēneši, kas gadā lec ārā. Tas ir janvāris un jūnijs. Var uzdot jautājumu, kā tas nākas? Un padomāt mazliet par studentiem. Tajā laikā ir sesija. Un, skatoties uz šiem mēnešiem, mēs redzam ārkārtīgi lielas izmaiņas. Mēneša sākumā, janvāra sākums, vidus. Jūnija sākums, vidus, ārkārtīgi augsti līmeņi. Un līdzko sesija beidzas, uzreiz nokrītas līdz normālam līmenim," stāsta "Bior" pētnieks Ingus Pērkons.

Vairāk skaties sižetā!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu