Svaiga maize, olīveļļa, balzametiķis. Pilnīga Itālija, vai ne? Izrādās, nē! Šo tik itālisko kombināciju nebūt nav radījuši itāļi! 

Īsts itālis par balzametiķi jeb tā dēvēto balzamiko mērcētu maizi brēks gluži kā par ananasu picā. Balzametiķa vieta ir salātos! Pirms ēšanas stumt vaigos maizi ar eļļu un balzamiko – tas tak tikai samaitās apetīti.

Taču, ja tūrists pieprasa un gatavs maksāt naudu, tad tas liek arī itāļiem servēt šo kombināciju, pie sevis nobubinot, lai jau tūristiem tiek kaut kādas Amerikā izgudrotās muļķības.

Leģenda vēsta, ka tas noticis kādā Sanfrancisko restorānā. Lai kā tur arī būtu, tas klientiem iegaršojās, jo Amerikā itāļu restorāni aizvien biežāk sāka piedāvāt šo kombināciju kā laika kavēkli garšai, gaidot ēdienus. Tagad visā pasaulē itāļu restorānos šo trio – maize + balzamiko + olīveļļa – servē gaidošajiem viesiem.

Zaļās zvaigznes restorāns “Pavāru māja” Līgatnē saimnieks Ēriks Dreibants iekabina kā itāļiem, tā amerikāņiem.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest