Karaliskas vēlās brokastis: 12 receptes garšīgām brīvdienām

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Irina Burakova/Shutterstock.com

Amerikāņu uztura speciālistei Adelei Deivisai pieder spārnotais teiciens, ka "brokastis jāēd kā karalim, pusdienas kā princim, bet vakariņas – kā nabagam.” Tiesa, steidzīgajos darbdienu rītos reti kuram sanāk ievērot šo vērtīgo ieteikumu, toties brīvdienās mājīgā atmosfērā gan varam nesteidzīgi uzburt karaliskas vēlās brokastis, palutinot sevi un mājiniekus ar dažādiem gardumiem. 

Ieskats brokastpusdienu vēsturē

Vēlās brokastis jeb brančs ir kombinācija starp brokastīm un pusdienām (angļu val. breakfast + lunch = brunch). Tās sākas vēlāk par ierasto brokastlaiku un var turpināties līdz pat trijiem pēcpusdienā.

Šīs ēdienreizes pirmsākumi meklējami Anglijas aristokrātijas namos 19. gadsimta beigās, kad nedēļas nogalēs brokastpusdienas pēc ballēm iepriekšējā dienā sāka kļūt par ierastu lietu.

Ēdienus sāka pasniegt bufetes formā, jo neviens nevarēja paredzēt, cikos kungiem labpatiks baudīt maltīti. Savas popularitātes virsotni vēlās brokastis piedzīvoja 20. gadsimta 30. gados Art Deco un "Lielā Getsbija" ēras ziedu laikos Amerikā.

Kas jāņem vērā, sastādot ēdienkarti vēlajām brokastīm

Neatkarīgi no valsts šajā ēdienreizē neiztikt bez kafijas, tējas un dažādām sulām. Vēlo brokastu dzērienu piedāvājumu mūsdienās papildina arī dažādi smūtiji. Ēdienu klāsts parasti ir atkarīgs no tā, kurā pasaules malā jūs atrodaties, bet viena vērtība ir un paliek nemainīga – uz vēlo brokastu galda vienmēr būs plaši pārstāvēti dažādi olu ēdieni. Atkarībā no vietējo brančotāju vēlmēm tās var būt gan vārītas olas, gan olas Benedikta gaumē, gan dažādas omletes, kā arī klasiskas "vēršacis" un pavisam radoša pieeja tradicionālajām olu receptēm, piemēram kišs vai vegāniskā zīda tofu omlete.

Vēl viens vēlo brokastu pamatlikums – piedāvājumam ir jābūt daudzveidīgam.

Salāti, sviestmaizes, augļi, dārzeņi, sieri un gaļas, sālījumi un marinējumi, grauzdētas maizītes, humoss, sulīga banānmaize, pankūkas ar džemu, vafeles, putra ar dažādām piedevām – ir tik daudz dažādu gardumu, ko var pagatavot un nesteidzīgi baudīt, nemaz nepamanot, ka jau piezadzies pusdienu laiks. Ko vēl piedāvāt ārpus klasikas, ir brīva improvizācija – galda papildinājums ir atkarīgs tikai no katra paša fantāzijas, ēšanas tradīcijām un vēlmēm. Tāpēc, gatavojot vēlās brokastis mājās, droši atļaujies būt radošs, izbaudot gatavošanas procesu un pārsteidzot mājiniekus ar kaut ko pilnīgi negaidītu.

Lai noskaņu padarītu vēl jaukāku, noteikti padomā arī par ēdienu pasniegšanu, dekorēšanu un galda klājumu,

jo brančošanas jēga ir skaista kopābūšana, mielojoties ar dažādiem kārumiem un kavējot laiku nesteidzīgās sarunās.

Lai tevi iedvesmotu, piedāvājam 12 vienkārši pagatavojamas un gardas receptes karaliskām vēlajām brokastīm!

Raksts tapis sadarbībā ar "Alpro"

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu