Soctīklu nežēlastībā kritis gada jaunvārds "sāļvira" (6)

TVNET
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Zupa soļanka. Ilustratīvs attēls.
Zupa soļanka. Ilustratīvs attēls. Foto: Anna-2118/Shutterstock.com

Otrdien, 30. janvārī, preses konferencē tika paziņoti akcijas "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" rezultāti.  Šogad tika iesūtīti arī vairāki jaunvārdi, tāpēc gada jaunvārda godā tikusi "sāļvira" līdzšinējās soļankas vietā, "Facebook" raksta Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa.

Lielāko soctīklu viļņošanos izsaucis tieši šis gada jaunvārds. Asprātīgi uz šiem jaunumiem reaģējis dzejnieks un literatūrzinātnieks. Kārlis Vērdiņš. Viņš piedāvā latviskot arī citus ēdienu nosaukumus, piemēram, "tiramisu" turpmāk dēvēt par "baltputkakaosaldums".

Savukārt žurnālists Ivo Leitāns mikroblogošanas vietnē "X" (agrāk - "Twitter") piedāvā savu versiju vārdam "sāļvira", proti, tas ir vārds, kas apraksta Rīgas ietves un brauktuves sniegotās dienās.

Tikmēr TVNET GRUPAS viedokļrakstu autors Toms Lūsis ir lakonisks, norādot, ka "viņam ir sveškauns par sāļviru".

Jāpiebilst, ka rosināts arī aizstāt vārdu "čipsi", šo uzkodu pārdēvējot par "tupeņkraukšķiem" vai "pupiņkraukšķiem".

Aptaujas žūrijā darbojās žurnāla "Domuzīme" galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa, literatūrfilosofe un tulkotāja Kolmane, kultūras žurnāliste Linda Kusiņa-Šulce, tulkotājs un Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece, sociolingviste Vineta Skujiņa, komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, literatūrzinātniece, latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova, akadēmiķis Andrejs Veisbergs, žurnālists un publicists Egils Zirnis.

Aptauju jau 21. gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību.

Komentāri (6)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu