Ātras un vērtīgas brokastis bērniem – bez desmaizēm, cukurotām pārslām un šokolādes sieriņiem

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Daudzi skolēni un bērnudārznieki mājās atgriežas tikai vēlu pēcpusdienā, tādēļ spēcinošas brokastis ir ļoti svarīga ēdienreize jaudīgam dienas sākumam. Lai nodrošinātu bērnam sātu un enerģijas devu vismaz līdz pusdienām, vecākiem būtu jāpielūko, lai mājās ir pieejami viegli pagatavojami, uzturvielām bagāti un organismam vērtīgi produkti. Tomēr dzīve ievieš savas korekcijas – steidzīgajos rītos nereti pārkāpjam visus uztura speciālistu ieteikumus, izlīdzoties ar desmaizēm, cukurotām brokastu pārslām, glazētiem šokolādes sieriņiem un līdzīgām ātrajām brokastu versijām.

Kā brokastu ēdienkartē iekļaut uzturvērtīgus produktus? Vai ātrās brokastu opcijas vienmēr ir neveselīgas? Kā rīkoties, lai nezaudētu kontroli pār bērna ēšanas paradumiem? Sadarbībā ar "Alpro" sniegsim noderīgus padomus, piedāvāsim pārdomātas produktu izvēles un atklāsim noderīgus knifiņus, kas vecākiem atvieglos atbildi uz mūžīgo jautājumu, ko gatavot brokastīs.

Ikviens zina, ka dažubrīd sabalansēt uztura speciālistu vērtīgos ieteikumus ar dzīves realitāti ir teju vai neiespējamā misija, tādēļ ieteiksim pāris idejas, kā risināt bērnu brokastu jautājumu.

Kādi produkti jātur pa ķērienam

Lai darbdienu rītos nenāktos celties divas stundas agrāk, gatavojot bērniem trīs kārtu brokastis, savlaicīgi jāpiedomā par virtuves krājumiem, turot pa ķērienam tādus produktus kā nesaldinātas brokastu pārslas, pilngraudu tortiljas un maizi, graudu pārslas, kādu banānu vai ogas, čia sēklas, riekstus, pienu vai augu dzērienu, olas, sieru, biezpienu, dārzeņus un jogurtu vai jogurta alternatīvu. Izmantojot šīs sastāvdaļas, bērni var improvizēt, pagatavojot brokastis paši saviem spēkiem.

Ieguvēji ir visi – vecākiem ir mazāk stresains rīta cēliens, bet bērni apgūst dzīvē nepieciešamās iemaņas, kļūstot patstāvīgāki un pašpārliecinātāki.

Šis ir īstais brīdis, lai sākumskolas bērni, kuri līdz šim nav darbojušies virtuvē, apgūtu dažādus darbiņus, piemēram, iemācītos sarullēt tortiljas, iepriekšējā vakarā aplietu putru vai sagatavotu čia pudiņu, kas ledusskapī pa nakti "nogatavosies". Pieredze rāda, ka bērni ar prieku darbojas virtuvē, protams, iesākumā atrodoties vecāku redzeslokā.

Idejas gardām brokastīm uz ātru roku

Klupšanas akmens brokastīs ir dažādi viegli pieejami našķi, pie kuriem pieskaitāmi arī daudzu iecienītie saldie biezpiena sieriņi, saldie jogurti un cukurotas brokastu pārslas un mušļi. 

Šī brokastu opcija var bruģēt ceļu uz aptaukošanos, tādēļ labāk izvēlēties nesaldinātas šo produktu versijas. Vēl labāks variants, sekojot tīmeklī atrodamajām receptēm, kopā ar bērnu pagatavot pašiem savu mušļa versiju ar grauzdētām auzu pārslām, žāvētiem augļiem, dārzeņiem, riekstiem, sēkliņām, un bez liekām piedevām – šādi gūsiet gan vērtīgu pieredzi, gan ieekonomēsiet ģimenes budžetu. Pašgatavoto musli ieteicams uzglabāt aizvākojamā traukā, izmantojot pēc nepieciešamības – saldajiem brokastu kārtojumiem, smūtija bļodām u.c.

Vienkāršākais variants brokastīm ir pārslas vai muslis ar pienu vai augu dzērienu, ko katrs pēc vēlmes var papildināt ar ogām vai augļu gabaliņiem.

Musli vai pārslas labāk izvēlēties bez pievienotā cukura, savukārt daudzveidīgā augu dzērienu izvēle ļaus dažādot ēdiena garšu.

Ikvienam bērnam pa spēkam būs arī ielikt bļodiņā biezpienu, pievienojot tam bezpiedevu jogurtu vai kādu no jogurta alternatīvām, kas pieejamas arī dažādās garšās. Biezpienā ir daudz olbaltumvielu, kas bērnam sniegs sāta sajūtu un nepieciešamo uzturvielu devu, turklāt to var uztaisīt gan saldu, gan sāļu, kombinējot gan ar dārzeņiem, gan augļiem.

Uztura speciālisti rekomendē putras brokastīs ēst kaut katru dienu, jo graudaugi ir viens no galvenajiem salikto ogļhidrātu avotiem, kas sniedz ilgstošu sāta sajūtu un enerģiju.

Pilngraudu pārslas, salīdzinājumā ar mannu, rīsiem vai saldinātajām, uzpūstajām brokastu pārslām, ir uzturvielām daudz bagātākas.

Lieliska ātrā izvēle ir graudu pārslas – ieber tās bļodiņā, pievieno saldas vai sāļas sastāvdaļas pēc garšas, pārlej ar elektriskajā tējkannā uzvārītu ūdeni, pārklāj bļodiņu ar apakštasīti un atstāj uz 10 minūtēm. Tad putru var papildināt ar bezpiedevu jogurtu vai kādu no jogurta alternatīvām. Bērniem putra ļoti labi garšo ar svaigo ogu mērci – svaigas vai saldēta ogas vienkārši sablendē, pēc garšas pievienojot medu, agaves sīrupu, stēviju vai kādu citu saldinātāju.

Graudu pārslas un čia sēklas brokastīs var baudīt arī kā pudiņu – iepriekšējā vakarā tās pārlej ar pienu, augu dzērienu, jogurtu vai tā alternatīvu un uz nakti liek ledusskapī uzbriest. Piedevu variācijas ir bezgalīgas. Tās var pievienot gan uzreiz, gan no rīta – garšīgi būs jebkurā gadījumā.

Tā vietā, lai bērnu kopš mazotnes radinātu pie populārajiem saldinātajiem dzērieniem, vecāku uzdevums jau no mazotnes radināt bērnu dzert tīru ūdeni. Un kā tad ar sulām?

Pasaules Veselības organizācija iesaka neaizrauties ar sulu dzeršanu – tas attiecas ne tikai uz sulu dzērieniem un nektāriem, bet arī uz dabīgu sulu, kam nav pievienotas dažādas vielas, jo sulas sastāvā vienkārši ir pārāk daudz cukura.

Speciālisti norāda, ka dienā cilvēkam nav ieteicams uzņemt vairāk par 25 gramiem cukura. Izdzerot, piemēram, glāzi apelsīnu sulas, kas ir daudzu iecienīta brokastu izvēle, mēs iegūstam jau 18 gramus cukura. Pārmērīga cukura uzņemšana veicina svara pieaugumu, kas mūsdienās ir izplatīta bērnu un jauniešu problēma, kā arī ietekmē veselību kopumā. No augļu ēšanas baidīties gan nevajadzētu, jo tie satur arī organismam nepieciešamās šķiedrvielas, tomēr vēlams, lai uzturā ir vairāk dārzeņu, nevis augļu, jo dārzeņos ir mazāk cukura.

Knifi, lai bērni brokastis ēstu ar prieku

  • Izvēlēties atbilstošus traukus – neliela izmēra, košās krāsās vai ar interesantiem zīmējumiem.
  • Parūpēties, lai bērniem visu laiku būtu pieejami dārzeņi un augļi, jo tie ir lielisks šķiedrvielu un vitamīnu avots, turklāt ērti apēdami bez termiskas apstrādes.
  • Visiem bērniem garšo sviestmaizes, tādēļ vajadzētu turēt krājumos graudu maizi. Uz tās bērns var likt virsū sieru, liesu gaļu, vārītu olu, uzziest saspaidītu avokado vai humosu, kas mūsdienās ir pieejams dažādās garšu variācijās, un justies paēdis. Un, ja vēl ir klāt kāds svaigs dārzenis, tad pavisam lieliski. Maizes vietā var izmantot arī pilngraudu tortiljas.
  • Pašiem mājās iemācīties pagatavot veselīgāku našķu alternatīvu, lai papildinātu enerģijas rezerves, – enerģijas batoniņus no apgrauzdētām auzu pārslām, riekstiem, žāvētiem augļiem un kāda saldinātāja.
  • Mazajiem ļoti patīk mazo formu produkti, tādēļ liec tos lietā: tomātu vietā – ķirštomāti, lielo burkānu vietā – mini burkāni vai burkānu salmiņi, vistas olu vietā – paipalu olas, siera šķēļu vietā – siera bumbiņas vai nūjiņas.
  • Jogurtu vai jogurta alternatīvas labāk izvēlēties nesaldinātus. Tas gan nenozīmē, ka jāizvēlas beztauku varianti – tie būs pārāk skābi un var bērnam negaršot, bet ir nopērkami gardi, krēmīgi jogurti un jogurtu alternatīvas ar aptuveni 2- 3,5% tauku saturu, ko var saldināt ar ogām vai, piemēram, banāna gabaliņiem.
  • Censties, lai ēdiens ir glīti noformēts un bērnam saistošs. Kā zināms, cilvēks vispirms ēd ar acīm. Tad nu pie brokastu putras vai biezpiena var pasniegt nevis vienkārši šķēlēs sagrieztus augļus un ogas, bet augļu gabaliņus, ko bērni paši ar prieku var savērt uz iesmiņiem: gabaliņš mango, gabaliņš zemenes, gabaliņš kivi, gabaliņš melones. Pie brokastu omletes nevis vienkārši maize ar siera šķēli un tomātu, bet siera kubiņš vai mocarellas bumbiņa, kas uzdurta uz irbulīša kopā ar vīnogu, ķirštomātu, mazu gabaliņu kātu selerijas vai paprikas.
  • Nekādā gadījumā nepieminēt vārdu "veselīgs" ­– šis, iespējams ir svarīgākais nosacījums. Piemēram, veselīgi kaltēti āboli, krāsnī ceptas biešu šķēles bērna ausīm itin nemaz neskan vilinoši, bet biešu frī un ābolu čipsi tiks sagaidīti ar sajūsmu!

Raksts tapis sadarbībā ar "Alpro"

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu