Izplatītākās kļūdas, kāpēc neuzrūgst rauga mīkla

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Rauga mīkla
Rauga mīkla Foto: ch_ch/Shutterstock.com

Rauga mīkla ir pamatu pamats gardiem pīrādziņiem un ne tikai. Arī kliņģeriem, dažādām smalkmaizītēm un plātsmaizēm. Gatavošanas procesu var saukt par neizdevušos un nevar gaidīt nekādu gardo rezultātu, ja rauga mīkla neuzrūgt. Kāpēc tā mēdz notikt, ko mēs mēdzam darīt nepareizi? Atbildes mums palīdzēja rast konditore Valērija Čudova.

2023. gada "Latvijas gada pavārs", restorāna "Ferma" pavāre konditore Valērija Čudova norāda:

lai mīkla uzrūgtu, jārada atbilstoša vide raugam.

Pavāre – konditore Valērija Čudova. "Latvijas gada pavārs 2023".
Pavāre – konditore Valērija Čudova. "Latvijas gada pavārs 2023". Foto: Publicitātes foto

Pirms mīklas mīcīšanas presēto raugu vienmēr izšķīdina šķidrumā – ūdenī vai pienā. Ja šķidrums ir pārāk auksts, raugs nedarbosies labi. Ja šķidrums ir pārāk karsts, tā spēja rūgt tiks zaudēta pavisam.

Šķidruma ideālā temperatūra rauga iemaisīšanai ir 35–37 grādi.

Pat ja jums nav termometra, temperatūru var vienkārši pārbaudīt, iemērcot pirkstu šķidrumā. Tā temperatūrai jābūt vienādai ar ķermeņa temperatūru.

Sauso raugu dažreiz vispirms sajauc ar miltiem un tikai tad pievieno šķidrumu. Šeit ir jāņem vērā arī temperatūras noteikums. Ja milti tiek glabāti ledusskapī, tie obligāti iepriekš jāizņem un jāļauj sasilt. Pirms pievienošanas mīklai jāizsijā vismaz vienu, vēlams divas reizes – tā mīkla tiks piesātināta ar skābekli un izvairīsieties no sablīvētu, grūti mīcāmu kunkuļu veidošanās.

Konditores rauga mīklas recepti atradīsi te:

Treknai rauga mīklai nepieciešams pievienot sviestu un/vai olas. Arī olām un eļļai jābūt istabas temperatūrā, lai nepazeminātu kopējo mīklas temperatūru un nepalēninātu rūgšanu.

Lielākajā daļā recepšu sviests ir jāizkausē, bet ir svarīgi to pēc tam arī atdzesēt!

Pārāk karsts sviests samazinās vai pat apstādinās rauga sēnes vairošanos.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu