Sarucis to cilvēku skaits, kuri ikdienā ierobežo alkohola patēriņu (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Šampanietis
Šampanietis Foto: Pixabay

Pēdējo piecu gadu laikā ir samazinājies to cilvēku skaits, kuri ikdienā ierobežo alkohola patēriņu, liecina "Mana aptieka & Apotheka" ikgadējā "Veselības indeksa pētījuma" dati.

Ja 2019.gadā alkohola patēriņu pieskatīja un ierobežoja teju puse iedzīvotāju - 48%, tad šobrīd tie ir 40% aptaujāto.

Kritiskais vecums, kad regulāri tiek pārkāptas alkohola lietošanas normas, kā arī cilvēki paši apzinās un atzīst, ka alkohola lietošana ir problēma, ir vecumā no 33 līdz 44 gadiem. Alkohola lietošanas normas biežāk pārkāpjot vīrieš un respondenti ar pamatizglītību, kā arī tie, kuri kopumā neievēro veselīga dzīvesveida pamatprincipus.

Savukārt visapzinīgākie, proti, tie, kuri pēc saviem ieskatiem ierobežo alkohola patēriņu, ir seniori virs 65 gadu vecuma - 47%, sievietes - 46%, cilvēki, kuri ievēro veselīgu dzīvesveidu - 44%, un iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem un augstāko izglītību - 43%.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka 8% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņam ir problēmas ar alkohola lietošanu jeb atzīst, ka alkohola lietošana ir pārmērīga un tas kļuvis par kaitīgu ieradumu. Arī šim rādītājam ar katru gadu ir tendence palielināties. Visbiežāk pārlieku liels alkohola patēriņš ir problēma cilvēkiem, kuri atzīst, ka viņu dzīvesveids kopumā ir neveselīgs, tādu ir 16%, kā arī iedzīvotājiem ar pamatizglītību un vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem - 14%.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem vidēji gadā uz cilvēku patērējam 12,9 litrus alkoholisku dzērienu, kas par vairāk nekā trīs litriem pārsniedz organizācijas dalībvalstu vidējo rādītāju. Tas nozīmē, ka alkoholu Latvijā patērē ne tikai svētku reizēs, bet ir tendence palielinātam alkohola patēriņam ikdienā. Iespējams, daudziem cilvēkiem šķiet, ka glāze vīna vai alus vakarā palīdz uzlabot garastāvokli, atslābināties, aizmirst ikdienas problēmas pēc garas un sarežģītas darba dienas, taču patiesībā tas organismam noteikti nepalīdz, lēš "Mana Aptieka" speciālisti.

Bieži sastopams iemesls alkohola lietošanai ir šķietamais fiziskais un emocionālais atvieglojums, ko alkohols it kā nodrošina. Tomēr daudz labāk fizisko un emocionālo pašsajūtu uzlabo regulāras, ātras, vismaz 30 minūšu garas pastaigas vai vingrošana, mudina uzņēmums.

"Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS, aptaujājot 1016 cilvēkus vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījums veikts 2023.gada augustā.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu