Nepārspīlējiet ar dažādību! Pagatavojiet tikai silto pamatēdienu, salātus un kādu desertu, bet neaizraujieties ar neskaitāmām uzkodām! Gatavojot mazāk ēdienu veidu, būs vieglāk saglabāt veselīgu ēšanas režīmu.
Dzeriet ūdeni! Neaizmirstiet par ūdens pietiekamu uzņemšanu gan ikdienā, gan arī svētku dienās!
Izmantojiet kvalitatīvas izejvielas! Veselīgi un augstas kvalitātes produkti palīdzēs veidot veselīgāku svētku maltīti. Izvairieties no pārstrādātiem produktiem!
Saldos ēdienus gatavojiet mājās! Tas palīdzēs izvairīties no pārlieku liela cukura daudzuma un sliktas kvalitātes taukiem.
Nesēdieties pie galda izsalkuši! Pāris stundas iepriekš paēdiet vieglu olbaltumvielām bagātu maltīti, jo tā sniegs sātu un mazinās pārēšanās un našķošanās kāri.
Rūpējieties par ēdienu pareizu uzglabāšanu un svaigumu! Piemēram, majonēze ir produkts, kurš ļoti ātri sabojājas, īpaši siltā telpā. Tādēļ, lai izvairītos no saindēšanās, ja iespējams, ieteicams izmantot augu eļļu un citronu sulu, gatavojot ēdienus, kā arī neatstāt tās uzkodas, kas ātri bojājas, visu vakaru vai pat nakti siltā telpā uz galda.
Svētku laikā vēdergraizes – ko darīt?
Ir daudz dažādu faktoru, kas var izraisīt asas sāpes vēderā. Neatkarīgi no sāpju vietas, rakstura, intensitātes, kā arī pavadošiem simptomiem, vēdera spazmas norāda uz gremošanas trakta darbības traucējumiem. Lai izvairītos no nopietnas patoloģijas un saasināšanās, savlaicīgi jāmeklē medicīniskā palīdzība, ja tiek konstatēti akūti simptomi.
Taču, ja svētku laikā ir jūtams spiediens vēderā, uzpūšanās un vēdergraizes, un sāpes ir paciešamas, tomēr sajūtas nav patīkamas, ir jāsaprot, kādas tieši sāpes ir jūtamas, un jāpalīdz sev ar noteikta veida medikamentiem. Piemēram, ja vēders ir uzpūties, noderēs preparāti, kuru sastāvā ir aktīvā viela simetikons, bet no augiem palīdzēs fenheļa, kumelīšu un ķimeņu tēja. Ja parādās caureja, tad jālieto līdzekļi pret caureju un pēc tam preparāti, kas satur sāļus, lai atjaunotu balansu organismā. Ieteicams arī bifidobaktēriju kurss mikrofloras atjaunošanai, skaidro farmaceits K. Čerjomuhins.