Latvija šonedēļ svin, jo 21. novembrī vēsturiskā ceremonijā, kāda nekad līdz šim Latvijā nav notikusi, tika paziņoti restorāni, kas iekļauti "Michelin Guide" ceļvedī, tostarp 3 restorāni saņēmuši "Bib Gourmand" titulu, 1 restorāns Zaļo zvaigzni un viens restorāns īpašo apbalvojumu - vienu "Michelin" zvaigzni. Malači, mums ir ar ko lepoties! Bet allaž taču gribas palūkoties, kāda situācija ir kaimiņos - Lietuvā un Igaunijā, vai ne?

Kas atrodams "Michelin Guide" restorānu ceļvedī šodien

Šobrīd ceļvedī kopumā iekļauti 16 825 restorāni.

No tiem:

  • 3429 restorāni saņēmuši apbalvojumu "Bib Gourmand;
  • 2852 restorāni, kas saņēmuši vienu "Michelin" zvaigzni;
  • 489 restorāni, kas saņēmuši divas "Michelin" zvaigznes;
  • 142 restorāni, kas saņēmuši augstāko atzinību - trīs "Michelin" zvaigznes;
  • 490 restorāniem piešķirta Zaļā zvaigzne.

Zaļo zvaigzni restorāniem sāka piešķirt no 2020. gada.

No pamācības par riepu maiņu līdz trīs zvaigžņu restorāniem

"Michelin Guide" vēsture sākas Francijā 1889. gadā, kad brāļi Andrē un Eduārs Mišlēni dibināja riepu uzņēmumu.

Pirmie "Michelin Guide" ceļveži drukātā formā, kas tika izdoti 1990. gadā, nelīdzinājās tiem, kādus tos zinām šodien.

Īpašā sarkanā grāmatiņa jeb ceļvedis sākotnēji ceļotājiem kalpoja kā rokasgrāmata, kurā iekļauta karte, informācija, kā nomainīt riepas vai kur uzpildīt degvielu, un neliels sarakstiņš ar vietām, kur paēst vai apmesties uz nakti.

Divdesmit gadus ceļvedis bijis bezmaksas.

Tikai 1920. gadā tika izdots pavisam jauns ceļvedis un vairs ne bez maksas, bet gan septiņu franku vērtībā. Tajā pirmo reizi tika iekļautas Parīzes viesnīcas un restorāni, kas iedalīti kategorijās.

1926. gadā restorāniem tika piešķirtas zvaigznes. Tiesa gan sākumā - tikai viena. 1931. gadā jau tika izveidota mūsdienās jau tik ierastā trīs zvaigžņu sistēma.