Liene Zemīte: Lielākā kļūda ir iet uz veikalu izsalkušam un bez skaidra plāna (1)

8 efektīvi ieteikumi, kā samazināt ikdienas tēriņus pārtikai.
TVNET
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Publicitātes foto

Lai palīdzētu tiem, kas vēlas spert pirmos soļus ceļā uz pārdomātāku iepirkšanos un pārtikas izmantošanu, samazinot gan atkritumu kalnus, kuros slīkst mūsu planēta, gan savus ikdienas tēriņus, "Rimi" Gardēde Liene Zemīte sniedz astoņus noderīgus un viegli realizējamus ieteikumus.

Plānošana un turēšanās pie plāna

Viena no lielākajām kļūdām ir došanās uz veikalu izsalkušam un bez skaidra plāna par to, kas jānopērk. Tā var viegli iekrist impulsīvu pirkumu vilinājuma lamatās un iegādāties daudz vairāk produktu, nekā patiesībā vajadzīgs. Dārgi, turklāt vēlāk, visticamāk, nāksies daļu produktu izmest atkritumos.

Optimāli būtu iepirkties visai nedēļai uzreiz – izveidot maltīšu plānu, produktu sarakstu un iepirkties, neatkāpjoties no tā.

Labs palīgs ir dažādas pirkumu sarakstu lietotnes. Piemēram, "Rimi" lietotne klientu ērtībai piedāvā iespēju ne vien izveidot iepirkumu sarakstu, bet arī to koplietot ar draugiem vai mājiniekiem, kuri sarakstu var papildināt.

Maltīšu lielums ir svarīgs!

Tā vietā, lai samestu katlā kartupeļus vai makaronus “uz aci” vai gatavotu litriem mērces, ir vērts pārdomāt – cik daudz patiešām var apēst vienā ēdienreizē? Ja pagatavosiet vairāk, šo ēdienu, protams, var apēst arī nākamajā dienā vai likt pusdienu kastītē un ņemt līdzi uz darbu, taču, būsim godīgi, – cik daudziem no mums patīk ēst vienu un to pašu vairākas dienas pēc kārtas? Jo labāk aprēķināsim, cik daudz ēdiena varam apēst vienā ēdienreizē, jo mazāk produktu patērēsim.

Ir vērts salīdzināt cenas

Nereti veikalos ir pieejami akciju produkti ar ievērojamām atlaidēm vai nocenoti produktus ar pēdējo dienu derīguma termiņu un lieliski noderēs pagatavošanai, piemēram, tās pašas dienas vakariņās. Piemēram, "Rimi” piedāvā produktus ar pēdējo dienu termiņu iegādāties par īpaši izdevīgu cenu – bieži vien pat uz pusi lētāk. Lai noskaidrotu, kādi produkti ar pēdējās dienas termiņu pieejami tuvākajā "Rimi" veikalā, mobilajā lietotnē atver sadaļu “Produkti ar pēdējo dienu termiņu” un izvēlies sev tuvāko veikalu, kur būs apkopota informācija par aktuālo piedāvājumu. Veikalā šos produktus atpazīsi pēc oranžās cenas uzlīmes.

Taču tas nav vienīgais veids, kā iepirkties izdevīgāk.

Ir vērts pievērst uzmanību arī privātās preču zīmes produktiem, kas nereti ir lētāki, bet tikpat kvalitatīvi kā zīmolu produkti.

Svarīgi arī salīdzināt vienas preču kategorijas produktu cenas – iespējams, siers vai biezpiens, kas pirmajā acu uzmetienā šķiet lētāks, patiesībā izmaksā vairāk, jo atšķiras produkta svars, tilpums, kvalitāte, uzturvērtība u. tml.

Mājās gatavotas maltītes – arī darbā

Nav noslēpums, ka ēšana ārpus mājas var izmaksāt krietni daudz.

Pat tad, ja pusdienām izvēlaties vietējās ēdnīcas biznesa pusdienu piedāvājumu, pareizinot to ar darba dienu skaitu, sanāk visai iespaidīga summa.

Mājās gatavots ēdiens izmaksā mazāk, turklāt būs pilnīgi skaidrs, kas tajā iekšā un vai nav pievienots par daudz sāls, cukura un taukvielu.

Ēdieni no tā, kas jau ir ledusskapī

Nereti, paverot ledusskapja durvis, pirmā doma ir – te nekā nav, jāiet uz veikalu. Bet vai tiešām? Ja ieskatāmies vērīgāk, atrodas, piemēram, dažādi dārzeņi, nedaudz piena produktu, pa kādai olai... Virtuves skapītī noteikti atradīsies rīsi, griķi, makaroni vai maize, un patiesībā ir viss nepieciešamais gardai maltītei! Ja pašam trūkst ideju, kā pagatavot ēdienu no tā, kas atrodams ledusskapī, izmēģiniet "Rimi" lietotni “Iztukšo savu ledusskapi!”. Visticamāk, izdosies ietaupīt izdevumus vismaz par vienu ēdienreizi – bet varbūt pat par vairākām!

Par daudz ēdiena? Sasaldē citai reizei!

Ja nu tomēr gadījies pagatavot pārāk daudz, nesteidzieties ēdiena pārpalikumus izmest! Ja tos nav iespējams integrēt citas maltītes pagatavošanā, sasaldējiet kādai citai reizei!

Sasaldēt var ne tikai svaigus dārzeņus, zaļumus, ogas un augļus, bet teju jebko – buljonus, zupas, biezeņus, gaļas un zivju ēdienus, kūkas.

Vienīgi jāuzmanās ar ļoti sulīgiem produktiem, tos labāk sasaldēt sasmalcinātus, jo atlaižoties tie zaudēs tekstūru. Sasaldēti produkti noderēs, kad vajadzēs kaut ko ātri pagatavot – un nebūs lieki jātērējas.

Arī produktu pārpalikumi var kļūt par ēdienu

Diļļu kāti, dārzeņu mizas, garneļu čaumalas – daudz kas no tā, ko parasti izmetam atkritumos pēc ēdiena pagatavošanas, patiesībā var lieliski noderēt ēdiena pagatavošanai. Visi šie pārpalikumi ir lieliskas izejvielas gardam buljonam. Siera atlikumus var sakaltēt un izmantot picas pagatavošanai, bet no sakaltušas maizes – pagatavot grauzdiņus, ko pievienot salātiem un biezzupām.

  • Šeit atradīsi dažādus radošus veidus un receptes, kā izmantot pāri palikušos pārtikas produktus, lai izvairītos no izšķērdēšanas un ietaupītu naudu par pārtikas precēm.

Gatavo krājumus ziemai

Lai aukstajos ziemas mēnešos nevajadzētu tērēties dārzeņu, augļu, konservu un ievārījumu iegādei, jau laikus piepildiet plauktus, sevišķi tad, ja jums ir pašiem savs dārzs. Rudens ir īstais laiks ievārījumiem, kompotiem, marinējumiem, konserviem, mērcēm, čatnijiem, kaltēšanai, žāvēšanai, skābēšanai un sālīšanai, lai ziemā ēstu gardi, veselīgi un bez liekiem tēriņiem!

Raksts tapis sadarbībā ar "Rimi Latvija".

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu