Kā izmantot vakar neapēsto? Recepšu špikeris un padomi pārtikas taupīšanai

TVNET
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: casanisa/Shutterstock

Mēdz gadīties, ka pēc ēdienreizes paliek pāri nedaudz rīsu, kartupeļu biezputra, maizes kastē jau nedēļu mētājas pāris šķēles bagetes vai ledusskapī “skumst” apkaltis siera gabaliņš. Visiem šiem produktiem nereti ir viens liktenis – tie nonāk miskastē, jo mēs pat neaizdomājamies par iespējām tos izmantot atkārtoti. Šāda rīcība ne tikai nodara milzīgu kaitējumu videi, bet ir arī neekonomiska. Gudra ēdienu pārpalikumu izmantošana palīdzēs tev ietaupīt naudu un iedvesmos radīt jaunus ēdienus, ļaujoties virtuves eksperimentiem.

Parasti izvēlamies vieglāko ceļu, sākot katru nākamo ēdienreizi gatavot pilnīgi no nulles. Gatavojot nākamo maltīti, mēģini būt radošs, liekot lietā tos labumus, kas jau ir tavā ledusskapī.

Viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, kas būtu jāievēro, ir pārpalikumu pareiza uzglabāšana.

Dažādiem pārtikas produktiem ir atšķirīgs uzglabāšanas termiņš, kas noteikti būtu jāievēro. "Lai produkti saglabātu garšu un aromātu, svarīgi tos iepakot cieši noslēgtā kārbā, maisiņā vai folijā. Ja produktam piekļūst gaiss, tas ar laiku izžūst. Rūpīga iepakošana arī pasargās no svešu aromātu uzsūkšanas. Ja neplāno izmantot pārpalikumus tuvākajās dienās, labāk tos sasaldē turpmākai lietošanai," norāda "Rimi" Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis. 

"Nereti aizmirstam, ka sasaldēt var ne tikai ogas, bet arī augļus, dārzeņus, gaļu, zivis, buljonu, gatavos ēdienus, pat piena produktus, tortes un pankūkas. Vienīgais, kas jāņem vērā, –

sasaldējot un pēc tam atlaidinot ļoti sulīgus produktus, piemēram, tomātus vai lociņus, tie zaudēs vizuālo pievilcību, taču ne garšu, tāpēc tos var sasaldēt sakapātus, lai aizņem mazāk vietas un lai vēlāk tos var uzreiz pievienot gatavojamajam ēdienam."

Arī domājot par to, kā izmantot iepriekšējo maltīšu pārpalikumus, vari saukt talkā modernās tehnoloģijas. "Rimi" interneta vietnē integrētais bezmaksas rīks “Iztukšo savu ledusskapi” ļauj izvēlēties, kādi pārtikas produkti vai ēdienu atlikumi ir pieejami tavā virtuvē, un iesaka veselīgu ēdienu receptes, kurās iekļautas izvēlētās sastāvdaļas.

Šefpavārs iesaka dažādus radošus veidus un receptes (meklē šeit), kā izmantot pāri palikušos pārtikas produktus, lai izvairītos no izšķērdēšanas un ietaupītu naudu par pārtikas precēm.

Vakar vārītie makaroni

Ja jau pat itāļi izmanto neapēstos sagatavotos makaronus, tad kāpēc gan to nedarīt tev? Aukstus makaronus vari izmantot salātiem, nūdeļu zupai vai gardam sacepumam.

Pupiņu vai turku zirņu šķidrums

Izrādās, no konservēto pupiņu vai turku zirņu šķidruma, ko parasti vieglu roku izlejam izlietnē, var pagatavot ne vien gardus bezē cepumus (kā to paveikt, lasi te) un "Cielaviņu", bet arī gardu un gaisīgu saldo krēmu un pat vegānisko majonēzi.

Cepeša pārpalikumi

Ja pēc mielošanās ar vistas cepeti pāri palikuši kauli, kāds spārniņš un vēl šādi tādi krikumi, tos vari izmantot kā pamatu gardam, aromātiskam buljonam. Kārtīgi uzkarsē katlu, liek iekšā pāris šķēles selerijas saknes vai kātus un apgrauzdē pāris minūtes. Liek pa virsu vistas cepeša pārpalikumus, pievieno ķiplokus un tīru sīpolu ar visu mizu. Sīpola miza buljonu iekrāsos patīkami zeltainu. Uzlej aukstu ūdeni un strauji uzvāra. Tad noregulē minimālu karstumu, ja nepieciešams, nosmeļ putas. Pievieno nedaudz sāls, piparu graudus, lauru lapu. Ļauj buljonam viegli virmot kādas 3 stundas. Beigās buljonu izkāš caur sietiņu.

Neapēstie rīsi vai griķi

"Visefektīvāk “otrās dienas” ēdieniem var izmantot tieši dažādu graudaugu atlikumus, tāpēc šīs pamatēdienu piedevas vienmēr var atļauties pagatavot ar rezervi, lai pēc tam virtuves plauktos nepaliktu novārtā tieši tā viena liekā rīsu vai griķu paciņa.

Vienīgi jāpiedomā, lai visi pagatavotie graudaugi netiktu samaisīti ar citām sastāvdaļām," skaidro Normunds Baranovskis.

Protams, no iepriekšējā dienā vārītiem rīsiem diezin vai izdosies pagatavot suši, izcili gardu un irdenu plovu, paelju vai krēmīgu risoto, bet ir vesela virkne ēdienu, ko vakardienas rīsi vai griķi ne tikai nesabojās, bet padarīs pat gardākus.

Neizmet pārpalikumus, bet gan apcep tos ar dārzeņiem nākamajā ēdienreizē, pievieno salātiem, gaļas tefteļu masai, izmanto pildīto piparu, kāpostu tīteņu vai dolmu pildījumam vai garšīga rīsu saldā krēma pagatavošanai. Savukārt tiem, kuri mājās mēdz cept maizi, var noderēt Normunda ideja novārītos griķus pievienot maizes mīklai un tādējādi iegūt gardu griķu maizi.

"No itāļiem vari aizņemies lielisku ideju – no rīsiem, kas papildināti ar sieru un panēti, veidot arančini – gardas bumbiņas, kas pildītas ar sieru, vārītu vistu, spinātiem, konservētu tunci un citiem labumiem pēc katra gaumes un ieskatiem, tiek fritētas eļļā un pasniegtas ar kādu gardu mērcīti. Šobrīd ir arī ķirbju krēmzupu sezona, un pats bieži vien šīm zupām pievienoju griķus, rīsus vai bulguru, kas dod patīkamu faktūru un papildu garšas nianses," stāsta šefpavārs.

Kuskuss vai bulgurs

Ja pēc maltītes palicis pāri kuskuss vai bulgurs, pagatavo austrumnieku iecienītos tabulē salātus. Arī šos graudaugu produktus vari izmantot gaļas tefteļiem, kā arī kāpostu tīteņu, dolmu, vai paprikas pildīšanai vai likt lietā kā piedevu zupai, lai to padarītu tumīgāku un sātīgāku.

Svaigu dārzeņu mizas un citi pārpalikumi

Bieži ledusskapī ilgāk uzkavējas arī dārzeņu vai sakņaugu atlikumi, jo, piemēram, kāda ēdiena pagatavošanai vajag selerijas sakni, bet no visas lielās saknes nepieciešama tikai maza daļa. "Rimi" gardēdis teic, ka šie atlikumi ir labi izmantojami, lai savārītu tos zupās vai saceptu sautējumos, kur tieši sastāvdaļu dažādība iedos garšu buķeti.

"Gatavojot miksētu dārzeņu ēdienus, mans ieteikums ir pirms tam tos apcept sviestā vai eļļā, tas tiem piešķirs bagātīgāku garšu.

Vari izmantot kastīti vai maisiņu, lai uzkrātu un uzglabātu dārzeņu pārpalikumus; ievieto to saldētavā un, kad sakrāts pietiekami daudz, pagatavo no tiem gardu dārzeņu buljonu."

Tvaicēti, krāsnī cepti vai grilēti dārzeņi

Iepriekšējā maltītē neapēstos dārzeņus vari izmantot krēmzupas pagatavošanai. Uzsildi tos kopā ar dārzeņu vai vistas buljonu un pievieno krējumu vai kokospienu. Sablendē un pievieno garšvielas pēc garšas.

Brokastu putra

Neapēsto putru lieliski var izmantot kā sastāvdaļu kotletēm, kēksiņiem, cepumiem, kā pamatu pankūkām, plācenīšiem vai pat pievienot smūtijiem.

Zaļumu kātiņi

Ja pāri paliek kātiņi, tos var izmantot zupai vai buljonam – tie piešķir lielisku garšu, kā arī vari papildināt savu rīta omleti. "Kamēr vēl vairumā ir pieejami svaigi zaļumi, nereti mēdzam tos iegādāties par daudz, un tad tie lēnām savīst, līdz nonāk miskastē. Drīz jau būs klāt ziema, un tad šos pašus zaļumus iegādāsimies kaltētus. 

Jau tagad varam paši sakaltēt neizmantotos zaļumus, likt tos burciņās un būt radoši, veidojot paši savus garšvielu maisījumus,"

vērtīgu padomu sniedz Normunds Baranovskis.

Vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezputra

Ja gadījies izvārīt pārāk daudz kartupeļu, vienkāršākajā variantā tos var apcept un pasniegt kā piedevu pamatēdienam, bet, ja gribas uzmeistarot ko jaunu, izmanto vārītos tupeņus salātu pagatavošanai vai sarīvē, sajauc ar olu, rīvētu sieru, zaļumiem un izcep zeltainus plācenīšus. Plācenīšus vari pagatavot arī no kartupeļu biezputras, bet vēl viens izcils veids, kā to likt lietā, ir angļu iecienītais Ganu pīrāgs.

Gaļas un siera “galiņi”

Mēdz gadīties, ka kādā ledusskapja stūrī aizmirstībā mētājas mazliet apkaltis siera, šķiņķa vai desas gabaliņš, kas sāk zaudēt svaigumu. Neaizlaid to postā, bet liec lietā! 

"Droši ņem apkaltušos siera gabaliņus, arī ja tie ir dažādu veidu, sarīvē tos kopā vienā masā un ievieto noslēgtā traukā.

Siera maisījums būs lielisks papildinājums picai, kādam sacepumam vai rīta omletei," iesaka šefpavārs, "savukārt gaļas “galiņus” vari izmantot zupas pagatavošanai vai sacept ar sīpoliem un pārliet bukstiņputrai vai zirņu biezputrai."

Apkaltusi maize

Kāda pāri palikusi maizes šķēle parasti mētājas skapī vai maizes atvilktnē, kamēr sapelē. Maizi viegli var pārvērst grauzdiņos salātiem un krēmzupām, izmērcētu pienā izmantot kā sastāvdaļu pudiņam vai uzmeistarot gardas franču tostermaizes.

Apkaltusi maize ir lieliska saistviela maltās gaļas ēdienos – ola piešķir tiem sulīgumu un satur visu kopā, savukārt maize veido struktūru un uzsūc lieko šķidrumu cepšanas procesā.

Izmērcē pienā pāris baltmaizes šķēles un pievieno tās frikadelēm, kotletēm vai viltotajam zaķim.

Vai zināji, ka ar pastāvējušu maizīti var lieliski iebiezināt arī biezzupu? Tas attiecas gan uz karstajām zupām, gan aukstajām, – piemēram, tradicionālajā spāņu gaspačo receptē krēmīgās konsistences radīšanai tiek izmantota tieši baltmaize.

Smelies vēl iedvesmu gudrai saimniekošanai:

Veseli ēduši!

***

Kā liecina "Rimi" veiktais pētījums par pārtikas atkritumiem*, ikviena Latvijas mājsaimniecība varētu ietaupīt aptuveni 336 eiro gadā, samazinot atkritumos izmesto pārtikas produktu daudzumu. Aptuveni 70% kopējo pārtikas atkritumu izmaksu veido gatavie vai mājās pagatavotie ēdieni, bet pārējos 30% – augļu, dārzeņu, maizes, piena un gaļas produktu atkritumi. Ielūkojies mūsu ieteikumos, kāpēc un kā samazināt pārtikas atkritumu apjomu ikdienā!

*Pētījumu par sabiedrības paradumiem attiecībā uz pārtikas atkritumiem pēc Rimi Latvia pasūtījuma veikusi kompānija Solid Data 2022.gada augustā, aptaujājot 809 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 69 gadiem.

Raksts tapis sadarbībā ar "Rimi Latvija".

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu