Pētījumā atklāj globālu un pieaugošu problēmu – cilvēku atkarību no apstrādātas pārtikas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Olga Nayashkova/Shutterstock.com

Katrs septītais pieaugušais un katrs astotais bērns ikdienā var būt neveselīgi aizrāvušies ar īpaši apstrādātu pārtiku, atsaucoties uz pētījumu, apgalvo eksperti, skaidro "The Guardian". Eksperti aicina noteiktus pārtikas produktus apzīmēt kā atkarību izraisošus.

Sāksim ar skaidrojumu: kas ir īpaši apstrādātā pārtika?

Īpaši apstrādāta pārtika ir tādi pārtikas produkti un ēdieni, kuru sākotnējais stāvoklis ir būtiski mainījies termiskās apstrādes, pievienoto garšvielu, tauku, konservantu un citu pārtikas piedevu rezultātā.

Ir pētījumi, kas sasaista, piemēram, saldējumus, gāzētus cukurotos dzērienus un gatavos ēdienus (fast food) ar veselības pasliktināšanos, paaugstinātu vēža risku, svara pieaugumu un sirds un asinsvadu saslimšanām. Šo apstrādāto produktu patēriņš strauji pieaug. Kā apgalvo "The Guardian", šāds uzturs veido vairāk nekā pusi no vidējā uztura Lielbritānijā un ASV.

Tagad pētnieki apgalvo, ka veids, kā daži cilvēki patērē šādus pārtikas produktus, varētu atbilst "vielu lietošanas traucējumu diagnozes kritērijiem", vienkāršāk runājot – tā ir atkarība.

Uz minētās diagnozes iespējamību norāda abstinences simptomi, patērēšanas kontroles trūkums, intensīva tieksme, lietošana, neraugoties uz tādām sekām kā aptaukošanās, pasliktināta fiziskā un garīgā veselība, sarukusi dzīves kvalitāte, ēšanas traucējumi.

Analizējot 281 personu no 36 dažādām valstīm, tika atklāts, ka atkarība no īpaši apstrādātas pārtikas skar 14% pieaugušo un 12% bērnu, ziņots "BMJ" pētījuma rezultātos.

Zinātnieki no ASV, Brazīlijas un Spānijas skaidro, ka šī apstrādātā pārtika rada tādu pašu dopamīna pieplūdumu smadzenēs kā narkotiskās vielas un alkohols.

"Izpratne par šiem pārtikas produktiem kā atkarību var radīt jaunas pieejas sociālā taisnīguma, klīniskās aprūpes un politikas pieejas jomā," raksta pētījuma autori.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu