:format(webp)/nginx/o/2023/10/03/15631038t1h9dbe.jpg)
Lai arī banāna ēdamo daļu ieskauj gana bieza miza un varētu likties, ka auglis tāpēc nav jāmazgā, tā nepavisam nav taisnība.
Lai arī banāna ēdamo daļu ieskauj gana bieza miza un varētu likties, ka auglis tāpēc nav jāmazgā, tā nepavisam nav taisnība.
Jā, patiesi augļu un dārzeņu miza aizsargā to ēdamo daļu. Jo biezāka vai stingrāka tā ir, jo vairāk tā spēj pasargāt no dažādiem bojājumiem, mikrobiem, baktērijām, vielām, ar kurām tie tiek apsmidzināti plantācijās vai transportēšanas periodā.
Un šķietami banāni tiešām ir apveltīti ar krietnu mizu, kas droši ieskauj augļa mīkstumu, kuru gardu muti notiesājam svaigu vai izmantojam dažādu, pamatā saldo ēdienu pagatavošanā.
Rodas mānīgs priekšstats, ka šo augli var nemazgāt.
Nereti kā aizstāvība banānu nemazgāšanai tiek izmantoti argumenti "es jau to turu tikai aiz mizas, nevis ēdamās daļas" vai arī "mizu jau neviens neēd".
Bet tagad padomāsim:
Ja veic kaut vienu no augstāk minētajām darbībām ar nemazgātu banānu, uz tā mizas esošos netīrumus, baktērijas un citas nevēlamas vielas vari gan apēst, gan pārnest uz citiem priekšmetiem vai produktiem.
Tāpēc neslinkosim un nomazgāsim katru augli un dārzeni, ko plānojam lietot uzturā!