29. septembrī pasaulē atzīmē Starptautisko pārtikas zudumu un pārtikas atkritumu izpratnes dienu. Šī tēma ik gadu paliek arvien svarīgāka, jo atkritumi pieaug un, visam sadārdzinoties, ir būtiski rast veidus gudrai un taupīgai saimniekošanai.
Pieci ieteikumi, kā ietaupīt un samazināt pārtikas atkritumus
Dati liecina, ka tieši mājsaimniecībās rodas vislielākais pārtikas atkritumu daudzums. Tādēļ tiek aicināts pārskatīt savus paradumus un piedāvā vairākas alternatīvas, lai izvairītos no ēdiena izmešanas. Ieviešot savā ikdienā vismaz vienu no tām, mēs katrs varam ne tikai samazināt savu ietekmi uz apkārtējo vidi, bet arī būtiski ietaupīt ģimenes budžeta līdzekļus.
“Katrs atbildīgs pārtikas ražotājs meklē ar vien jaunus veidus, kā strādāt videi draudzīgāk. “Putnu fabrikas Ķekava” darbs ir organizēts tā, lai cilvēki ik dienu varētu baudīt augstākās kvalitātes putnu gaļu. Lai radītu drošu vidi putniem un tādējādi radītu iespēju viņiem augt veseliem, bez nepieciešamības lietot antibiotikas, savā darbā esam sistemātiski pārdomājuši katru soli. Mēs gādājam arī par drošu produktu iepakošanu, uzglabāšanu un transportēšanu, kā arī vietējās produkcijas izmantošanu putnu barībā. Taču Eurostat dati rāda, ka būtisku pienesumu videi varam dot tieši mēs katrs kā indivīds, jo lielākā daļa jeb 55% no pārtikas atkritumiem rodas mājsaimniecībās. Tādēļ aicinām šodien veltīt mazliet laika, lai pārdomātu to, kā jūsu ģimene var pilnvērtīgi un droši izmantot visus sarūpētos pārtikas produktus,” aicina “Putnu fabrikas Ķekava” pārstāve Maija Avota.
Plānojiet kā ikdienas, tā svētku maltītes
Mēs katrs laiku pa laikam izejam no veikala ar pilnu iepirkumu maisu, kurā ir daudzi un dažādi produkti, bet ne tie, kurus sākotnēji devāmies iegādāties. Lai arī spontanitāte padara dzīvi interesantāku un sniedz prieku, to ir vērtīgi sabalansēt ar objektīvo vajadzību apzināšanos un nodrošināšanu. Plānojot pirkumus pirms došanās uz veikalu, padomājiet par mājās esošo cilvēku skaitu un to, cik spēsiet apēst paši un pārējie mājinieki vai viesi. Lai iegādātos nepieciešamo daudzumu, atcerieties, ka vienas personas porcijai jāparedz vidēji 250 gramus gaļas bez kaula.
Novērojiet, kuri produkti nokļūst jūsu atkritumu grozā
Ja jūs, jau ieejot veikalā, atcerēsieties, ka ik nedēļu izmetat teju klaipu maizes, nepagatavoto kāpostgalvu, biezpiena paciņu vai ko citu – prātīgāk to jau laikus atstāt veikala plauktā vai iegādāties tikai tajā dienā, kad esat iecerējis to pagatavot. Tāpat arī centieni ieviest jaunas maltītes ikdienā un dzīvot veselīgāk mēdz beigties ar vērtīgu produktu nokļūšanu atkritumu urnā. Tieši tāpēc ir vērts jaunus ēdienus izmēģināt pakāpeniski un nelielos daudzumos, pirms iegādājaties tos lielākā apjomā.
Izmantojiet pilnīgi visu produktu
Esiet radoši, domājot par produktu pārpalikumiem – dārzeņu mizas, kauli, neapēsta karbonāde, vārīti kartupeļi un citi produkti nav jāizmet. Tā vietā izmantojiet tos kā sastāvdaļu, piemēram, buljona, sviestmaizes vai salātu pagatavošanai. Pārpalikumus nākamajā dienā var izmantot jaunās receptēs.
Uzglabājiet produktus atbilstoši un lietojiet tos ilgāk
Nereti pārtika tiek izmesta, jo tā ir sabojājusies. Svarīgi ņemt vērā, kā katrs no produktiem uzglabājams. Produkti, kas ātri bojājas, ir jātur uz iepakojuma norādītajā temperatūrā, lai tos būtu droši lietot uzturā. Tāpēc noteikti pārliecinieties, ka ledusskapī ir atbilstoša temperatūra, – ieteicamā temperatūra gaļas uzglabāšanai ir no 0 °C līdz 4 °C.
Atcerieties, ka siltu ēdienu nedrīkst ievietot ledusskapī, jo pretējā gadījumā būtiski paaugstināsies temperatūra tā iekšpusē un produkti var sākt bojāties pat tur.
Tāpat svarīgi pievērst uzmanību produktu izvietojumam ledusskapī. Piemēram, svaigai gaļai, ko var uzglabāt ledusskapī neatvērtā ražotāja iepakojumā vai noslēgtā traukā, piemērotākais būs apakšējais plaukts, kas ir visvēsākā vieta ledusskapī. Turklāt gatavie ēdieni un desiņas ir jāglabā atsevišķi no jēlas gaļas produktiem, nodrošinot, ka tie nesaskaras.
Apgūstiet ēdiena sasaldēšanu
Pārziniet, kā sasaldēt ēdienu pārpalikumus un produktus, kurus tā arī neesat pagatavojis. Ēdienu var uzglabāt ledusskapī un izmantot divu dienu laikā vai sasaldēt, lai izmantotu nedaudz vēlāk.
Piemēram, gaļu un desiņas var saldēt gan svaigas, gan pēc to pagatavošanas. Sadaliet ēdienu tik lielās porcijās, cik jums būs nepieciešams vienai ēdienreizei, lai varat to ērti lietot.
Strauja sasaldēšana var uzlabot produktu kvalitāti, taču jebkura saldētava nodrošina pārtikas drošību.
Svarīgi pārtiku, tajā skaitā gaļu, pareizi atlaidināt, atstājot to visu nakti lēni atkust ledusskapī.
Atkausēta gaļa ir jāpagatavo 24 stundu laikā, bet pagatavotu var uzglabāt pāris dienas.
Ja kādu no sasaldētajiem produktiem nepieciešams izmantot tūlīt, tos var lietot arī uzreiz no saldētavas, taču jārēķinās ar ilgāku gatavošanas laiku.