Kā atbrīvot burkas no etiķetes un līmes paliekām: saimnieces dalās ar saviem knifiem

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Tukšas stikla burkas.
Tukšas stikla burkas. Foto: uly.u.v/Shutterstock.com

Konservēšanas sezona rit pilnā sparā. Kur konservēšana, tur neiztikt bez tukšām burkām un to vāciņiem. Kāds iegādājas jaunas, bet citās saimniecībās tiek dota otrā iespēja tām burciņām, no kurām jau kādi labumi notiesāti. Un te nākas saskarties ar kādu problēmu  - negantām etiķetēm un šķietami nenotīrāmām līmes pēdām.

Kad ieejam veikalā, esam priecīgi, ka burciņas ir aplīmētas ar skaistām etiķetēm, kas informē par produkta ražotāju, burku saturu un sniedz vēl virkni vērtīgas informācijas. Tomēr saimnieces, kuras ir nolēmušas šādām burkām dot otru iespēju un izmantot tās konservēšanā, no etiķetēm vislabprātāk atbrīvojas.

Kāpēc? Jo, pirmkārt, ne vienmēr izēstā gurķu burkā atpakaļ gribas pildīt gurķus, un tad tā gaužām dīvaini, kad uz burciņas uzzīmēti gurķi, bet iekšā, piemēram, zemeņu ievārījums. Otrkārt - mazgājot burkas, daļa etiķetes var nolupt un piešķirt burkām nevīžīgu skatu. Treškārt - mums visiem patīk skaistas lietas - etiķetes un līmes paliekas nosedz smuko burku saturu un kopumā neizskatās pievilcīgi.

Varētu šķist, cik tad tur tā darba - paņemt un nomazgāt burciņu. Bet realitātē tas nav tik vienkārši, jo daži ražotāji ir ļoti cītīgi piestrādājuši pie tā, lai etiķetes uz burciņām turas godam. 

Un ja vēl etiķeti izdodas noņemt, var nākties pacīnīties ar nesimpātiskiem līmes pleķiem. 

Domubiedru grupā portālā Facebook.com, kurā ar savām receptēm un padomiem dalās konservēšanas entuziasti, pavisam nesen šī tēma arī tika aktualizēta. Un kurš gan labāk zinās, kā ar negantajām etiķetēm tikt galā, kā tie, kuri to dara ik gadu konservēšanas sezonā?

Pirmais ieteikums, kā tikt ar etiķetēm un līmi galā, ir izmantot karstu ziepjūdeni, kurā ļaut etiķetēm kārtīgi izmirkt un tad ar sūklīti vienkārši nomazgāt. 

Par šo padomu gan vairāki grupas biedri smej, norādot, ka šāda metode ir krietni par maigu, un parasta sūklīša vietā iesaka izmantot vienmēr iedarbīgo metāla sūklīti. 

Tomēr, kā atzīst vairākas saimnieces un saimnieki, pat pēc krietnas beršanas uz burciņas mēdz palikt līmes pleķi. Šādas līmes paliekas iesaka apziest ar eļļu un atstāt, lai tā iedarbojas. Kā vēl viens variants tiek minēts eļļas un sodas maisījums, kas tiek galā ar lipīgajām vietām.

Galējos variantos, kad līmes noņemšana ir likusies bezcerīga, grupas biedri saka, ka ir cīnījušies, izmantojot vaitspirtu, acetonu un terpentīnu, - iedarbīgi un bez fiziskas piepūles burciņas tapušas tīras.

Atgādinām! Ja etiķešu nomazgāšanai izmanto līdzekļus, kas nav paredzēti saskarei ar pārtiku, parūpējies par ļoti kārtīgu burciņas izmazgāšanu un izskalošanu tekošā ūdenī, lai nepieļautu kaitīgu vielu nonākšanu konservos un tālāk jau paša organismā!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu