Vērtīgais našķis - tumšā šokolāde. Kas tajā labs?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Tumšā šokolāde.
Tumšā šokolāde. Foto: Aleksandrova Karina/Shutterstock.com

No visām šokolādēm (tumšā, piena, baltā un rūgtā), tieši tumšo šokolādi atzīst kā vērīgāko, lai arī garšīgas nudien ir visas. 

Vārds šokolāde pirmo reizi izmantots angļu valodā, kad 1604. gadā tika aprakstīts, kā pagatavot dzērienu no kakao pupiņas, savukārt šokolādes pašos pirmsākumos maiji to sauca par Cacau jeb kakao, acteki par cacahuatl, vēlāk xocolatl, un visbeidzot chocolate jeb šokolādi. Starp citu, dzēriens, ko gatavoja maiji un acteki, bija rūgts un vienlaikus – tonizējošs. Acteki ar to mēdza cienāt tikai īpaši svarīgus viesus, turklāt, dzert to bija atļauts tikai vīriešiem. Ceļotājs Kristofors Kolumbs šokolādi atveda uz Eiropu un aristokrātu aprindās īpašu popularitāti šokolādes dzēriens ieguva 17. un 18. gadsimtā, kad rūgtajam šokolādes dzērienam tika pievienota vaniļa, cukurs un kanēlis.

Arvien vairāk domājot par veselīgāku dzīvesveidu, tai skaitā – uzturu, aktuāls kļūst jautājums: kādu našķi izvēlēties, lai tas būtu ne tikai gards, bet vienlaikus sniegtu pozitīvu ietekmi uz mūsu organismu? Viena no šādām izvēlēm noteikti ir tieši tumšā šokolāde – līdere starp saldumiem, ko apliecina arī zinātniskie pētījumi – tā ne tikai pozitīvi ietekmē garšas kārpiņas, bet arī veselību. Šokolādes galvenās izejvielas ir kakao masa un kakao sviests. Abas izejvielas tiek gatavotas no kakao pupiņām, kas aug kakao kokos. Tumšās šokolādes kakao saturs (kakao masa un kakao sviests) parasti ir ne mazāk kā 40% - 60%, savukārt rūgtās šokolādes sastāvā ir augstāks kakao daudzums (vidēji 70% - 90%), kā arī tās izgatavošanā ir izmantotas pilnīgi visas no kakao pupiņām iegūtās sastāvdaļas – kakao masa, kakao sviests un kakao pulveris. Tumšajai šokolādei ir raksturīga rūgtena, izteikta kakao garša, savukārt piena šokolādes kakao masai tiek pievienots piena pulveris, līdz ar to radot maigāku garšu.

Saldumu zīmols "Laima" ir apkopojis, kas tad vērtīgs atrodams tumšajā šokolādē:

Vērtīgie vitamīni

Tumšā šokolāde ir bagāta ar vairākiem vitamīniem, kas būtiski veselībai: dzelzi, magniju, varu un citām minerālvielām. Piemēram, 100 gramos tumšās šokolādes, kuras sastāvā ir vismaz 70% kakao, ir 11,9 mg dzelzs (66% no dienas normas), 228 mg magnija (57%), 1,8 mg vara (88%), 1,9 mg mangāna (97%), mazliet selēna, cinka un citu minerālvielu. Turklāt viena 100 g šokolādes tāfelīte satur 11 gramus šķiedrvielu (dienā ieteicams uzņemt 25-30 g).

Antioksidanti

Tumšās šokolādes sastāvā ir daudz organisko savienojumu, kas ir bioloģiski aktīvi un darbojas kā antioksidanti. Antioksidanti aizkavē citu molekulu oksidēšanos, kas ir nozīmīgi organisma aizsardzībai pret brīvo radikāļu veidošanos, kā arī palīdz ilgāk saglabāt jaunību.

Flavanoli - samazina sirds asinsvadu slimību risku

Tumšās šokolādes sastāvā ir īpašas vielas flavanoli, kas uzlabo asins plūstamību asinsvados. Regulārs, bet mērens tumšās šokolādes patēriņš samazina sirds un asinsvadu, piemēram, sirdslēkmes un insulta, slimību risku. Laba asins apgāde ir svarīga arī citur organismā, piemēram, veselīgas ādas nodrošināšanai. Tumšās šokolādes lietošana veicina optimālāku barības vielu piegādi šim orgānam, bez tam flavanoli pasargā arī no ultravioletā starojuma. Palielinot asins plūsmu smadzenēs, tumšā šokolāde uzlabo atmiņu, spēju koncentrēties, reakcijas laiku un problēmu risināšanas prasmes. Starp citu, tumšā šokolāde ir arī viens no tiem produktiem, kas spēj mazināt un atvieglot PMS sievietēm.

Pazemina asinsspiedienu

Tumšā šokolāde palīdz samazināt holesterīna risku un pazemina asinsspiedienu.

Antidepresants

Tumšajai šokolādei piemīt antidepresanta iedarbība un tā spēj ievērojami uzlabot garastāvokli. Šokolāde paaugstina serotonīna līmeni smadzenēs, un tā rezultātā uzlabojas garastāvoklis un mazinās stress. Papildus tam šokolādes sastāvā ir feniletilamīns, kas ierosina dopamīna un endorfīnu atbrīvošanos baudas centros smadzenēs. Abi šie hormoni tiek dēvēti par laimes un mīlestības hormoniem.

Starp citu, tumšā šokolāde ātri rada sāta sajūtu, tādēļ apēst to par daudz ir gluži vai neiespējami, bet tā var palīdzēt zaudēt svaru – mazinot vēlmi pēc citiem saldumiem.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu