Kļūda, ko vairums pieļauj, ieturot maltīti

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Svitlana Denysiuk/Shutterstock.com

Vai tu ēd pareizi? Tā var jautāt ne tikai par šķīvja saturu, bet arī pašu procesu. Un šoreiz stāsts pat nav par to, vai turi pareizi dakšiņu un pietiekami daudz reižu košļā. 

Mūsdienās kļūst arvien grūtāk un grūtāk kļūst atlicināt pietiekami daudz laika pilnvērtīgai maltītei, neļaujot citām lietām novērt mūsu uzmanību. Tomēr tas ir ļoti svarīgi labai veselībai.

Cilvēki labprāt dara kaut ko citu, vienlaikus ēdot. Kāds ēd, skatoties televizoru vai video internetā, kāds lasa sociālos tīklus, un kāds jau sen ir pieradis pusdienot, esot ceļā. Tomēr labākais veselīgas maltītes scenārijs ir koncentrēties tieši uz pašu maltīti.

Pastāv tā sauktais popkorna efekts. Vai esi ievērojis, cik viegli ir apēst milzīgu našķa porciju, skatoties interesantu filmu, un to nepamanīt? Daudzi mūsdienu vecāki izmanto šo triku, lai pabarotu savu bērnu: vienkārši ieslēdziet multenes, un mazulis var pat notiesāt to, no kā pirms brīža, kad pievērsis ēdienam uzmanību, ir atteicies, vēsta "Postimees".

Šādā vidē cilvēks vispār nesaprot, ko ēd. Un tas ir diezgan kaitīgi visu vecumu cilvēkiem.

Lai gremošanas process mūsu organismā darbotos kā pulkstenis, organismam ir jāizdala fermenti un kuņģa sula. Tas pilnvērtīgi ir iespējams tikai tad, ja esi koncentrējies uz ēdienu un tā garšu. Turklāt, ja uzmanību novērš nevis telefons vai televizors, bet aktīvas sarunas, pastāv arī aizrīšanās risks.

Kad cilvēks ir atrauts no ēdiena, viņš vairs neuzrauga tā kvalitāti vai daudzumu, kas ilgākā laika posmā var veicināt nepamanītu pieņemšanos svarā. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu