Kas ir “īstā” Latvijas garša?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Publicitātes foto

Kā garšo Latvija? Zirņi ar speķi un rupjmaize ar kārtīgu sviesta kārtu – šīs garšu kombinācijas visbiežāk tiek asociētas ar “īsto” Latvijas garšu, tā aptaujā* norāda Latvijas iedzīvotāji.

Latviešu nacionālās identitātes neatņemama daļa ir plašais tradicionālo ēdienu un produktu klāsts, tāpēc vairāk nekā puse (53%) aptaujāto norāda, ka tieši vietējo ražotāju produkcijai dos priekšroku, gatavojot svētku maltīti par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas gadadienai.

Pārliecinošam vairākumam jeb 47% iedzīvotāju Latvija un tai raksturīgā garša asociējas ar zirņiem un speķi. Tikmēr 33% uzskata, ka mūsu nacionālo garšu raksturo rupjmaize ar sviestu, bet 32% aptaujāto nacionālo identitāti meklē speķa pīrādziņos. Savukārt par latviešiem raksturīgāko saldo ēdienu atzīta maizes zupa ar putukrējumu.

Latvijas iedzīvotāji savu patriotisko nostāju pauž arī iepērkoties – 53% Latvijas iedzīvotāju savos ikdienas pārtikas produktu pirkumos, kā arī gatavojot svētku maltītes, priekšroku dod tieši vietējo ražotāju produkcijai. Šo izvēli aptaujātie iedzīvotāji pamato ar to, ka vietējie piena, gaļas produkti, maize, dārzeņi un arī saldumi – tās ir lietas, kas veido Latvijas virtuves pamatu.

“Vietējie produkti un nacionālā virtuve ir būtiska katras nācijas identitātes sastāvdaļa, kas rada māju sajūtu mums pašiem un veido Latvijas tēlu pasaulē. Katrā saimē un katrā virtuvē ir savas tradīcijas, arī ceturtā daļa aptaujāto uzsver, ka to vecāku gatavotais ēdiens veido viņu Latvijas garšu. Tādēļ ir patīkami apzināties, ka latviešu tradicionālie ēdieni tomēr tiek godāti un nodoti no paaudzes paaudzē, kā daļa no Latvijas kultūras mantojuma. Mūsu novērojumi rāda, ka valsts svētku laikā pieaug pieprasījums pēc Latvijā ražotiem un Latvijai raksturīgiem produktiem, piemēram, pircēji iecienījuši tā saukto velveta kūku valsts karoga krāsās, apstiprinot, ka mūsu pircēji piedomā pie tā, lai svētku galds par godu Latvijai tiktu klāts ar gardiem vietējiem produktiem,” stāsta Inga Bite, Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja.

Aptaujas ietvaros Rimi noskaidrojis arī vietējo produktu TOP 5, kurus iedzīvotāji vēlētos iekļaut Latvijas kultūrvēsturiskajā mantojumā un saglabāt nākamajām paaudzēm: pirmajā vietā ir Rīgas Melnais balzams, otrajā klasiskie pelēkie zirņi, bet trešajā vietā ierindojas biezpiena sieriņš “Kārums”, kam seko “Lāču” rupjmaize un “Laimas” šokolādes konfektes. Raksturīgi, ka “Kāruma” sieriņu iecienījuši galvenokārt jaunieši, kamēr vecāka gadagājuma respondenti lielāku atbalstu pauž zirņiem ar speķi un Rīgas Melnajam balzamam.

* Aptauja par Latvijai raksturīgāko produktu un ēdienu izvēli veikta šī gada aprīlī sadarbībā ar Norstat Latvija, aptaujājot 1006 Latvijas iedzīvotājus 18–75 gadu vecumā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu