/nginx/o/2023/03/22/15213782t1hbb3c.jpg)
Tikko gatavota, garda un veselīga ēdiena aromāts ikvienās mājās rada patīkamu, mājīgu un siltu atmosfēru. Pat ja ar ēdiena gatavošanu esi uz jūs, tavā virtuvē noteikti šad un tad tiek gatavots ēdiens. Savukārt, ja ģimene ir kupla un ēdiens tiek gatavots katru dienu, tad ērta un ergonomiska virtuve ir pamatu pamats, lai gatavošana sagādātu prieku.
Viena no centrālajām virtuves iekārtām ir plīts, un, kā zināms, tās ir dažādas. Kāds par labu esam atzinis gāzes plīti, kāds elektrisko plīti, taču pēdējās desmitgades iecienītākā izvēle ir tieši indukcijas plītis.
Indukcijas plīts radīja nelielu revolūciju ēdiena pagatavošanas lauciņā, jo sniedza iespēju ēdienu pagatavot vēl neredzēti ātri. Un, lai gan, tām parādoties pārdošanā, indukcijas virsmas nebija lēts pirkums un atļauties to varēja vien retais, šobrīd, tirgum attīstoties, tās ir kļuvušas daudz pieejamākas.
Taču vai tu zini, kā tieši darbojas indukcijas plīts? Un kāpēc indukcijas plītis atzītas par drošākajām pārējo vidū?
Kā darbojas indukcijas plīts?
Neskatoties uz to, ka indukcijas plītis tirgū pieejamas jau labu laiku, vēl aizvien ir gana daudz cilvēku, kam īsti līdz galam nav skaidrs, kāds ir šo iekārtu darbības princips.
Indukcijas plīts virsma ir gluda stikla virsma, zem kuras iestrādāti speciāli sildelementi. Sildelementi ir elektromagnētiskās spoles, kas darbina elektromagnētisko enerģiju. Tā tiek aktivizēta ar dzelzs palīdzību, kas atrodas speciālos, tieši indukcijas plītīm paredzētos gatavošanas traukos.
Kad dzelzs saskaras ar sildriņķi, zem kura atrodas indukcijas spoles, rodas elektromagnētiskais lauks, kas izdala siltumu. Tādējādi panna vai katls sāk strauji uzkarst.
Atšķirībā no gāzes vai elektriskajām plītīm, kur siltuma avots ir skaidri redzams, indukcijas plītīm tas nav saskatāms, turklāt siltums izdalās nevis pa plīts virsmu, bet uzkarst tieši trauks, kurā tiek gatavots.
Tādējādi visu gatavošanas laiku indukcijas virsma paliek vēsa un pilnībā atdziest jau dažas sekundes pēc trauka noņemšanas no tās.
Kāpēc gatavot uz indukcijas plīts ir drošāk?
Gatavošana uz indukcijas virsmas tiek uzskatīta par visdrošāko gatavošanas veidu. Un tā tas ir tieši pateicoties plīts darbības principam.
Gāzes plītīm siltuma avots ir acīm redzams – tā ir dzīva uguns, sarkans un uzkarsis sildelements ir redzams arī keramiskajām plītīm, savukārt indukcijas plītīm sildelements nav atklāts un saskatāms, jo siltums var rasties tikai tad, ja uz ieslēgtas plīts tiek novietots atbilstošs trauks.
Indukcijas virsma uzsilst minimāli, tāpēc apdedzināties uz tās nevar. Tāpat arī, ja aizmirsīsi izslēgt plīti, pēc neilga brīža, pateicoties gudrajiem sensoriem, tā izslēgsies automātiski.
Arī gadījumos, kad gatavojot ēdiens pārskrējis pāri malām, nerodas piedegumu risks, jo pati virsma neuzkarst. Tātad arī tīrīšana šīm plītīm ir daudz vieglāka un ērtāka.
Ar šo plīti nebūs jāuztraucas par nejaušu dvieļa vai kāda trauka aizsvilšanos, jo, atšķirībā no pārējām plītīm, tas gluži vienkārši nav iespējams.
Ņemot vērā visas drošības priekšrocības, ko plīts piedāvā, indukcijas plītis īpaši iecienītas ģimenēs ar bērniem. Bērns, sasniedzis piemērotu vecumu, var pats sev uzsildīt ēdienu daudz drošāk un ērtāk. Tiesa gan, nedrīkst aizmirst, ka pagatavotais ēdiens un trauki, protams, būs karsti.
/nginx/o/2023/03/22/15213785t1h6a41.jpg)
Papildu priekšrocības
Indukcijas plītis ir arī energoefektīvākas pār pārējām. Gatavojot uz tās, varēsi būtiski ietaupīt elektroenerģiju, jo plīts automātiski izslēdzas un pārstāj darboties, tiklīdz trauks ir noņemts no virsmas. Tā kā plīts virsma neuzsilst, netiek patērēta lieka elektroenerģija, to uzsildot.
Gatavošana uz šīs virsmas ir arī daudz ātrāka un efektīvāka, jo nav nepieciešams gaidīt, līdz uzsilst pati virsma. Trauki, kuros tiek gatavots, uzkarst pāris sekunžu laikā, un ēdiena pagatavošanai nepieciešams daudz mazāk laika.
Tas ir arī papildu faktors, kas ļauj ietaupīt elektrību, jo gatavošanai patērētais laiks ir daudz īsāks.
Indukcijas plīts adapteris
Būtiskākais mīnuss, kas līdz šīm indukcijas plītis atšķīra no pārējām, ir tas, ka nepieciešami speciāli gatavošanas trauki. Tātad, ja mājās līdz šim gatavots uz cita veida plīts, līdz ar indukcijas virsmas iegādi bija nepieciešams iegādāties arī jaunus traukus.
Taču šo problēmu atrisina indukcijas plīts adapteris, kas ļauj izmantot jebkurus traukus ēdiena pagatavošanai uz indukcijas virsmas.
Adapteris, kas vizuāli līdzinās apaļai dzelzs paplātei ar speciālu rokturi, jānovieto uz indukcijas virsmas, un trauki jānovieto tieši uz tā. Gatavošana procesā un gaitā nekas nemainās, adaptera izmantošana ir droša un ērta.
Kādu indukcijas virsmu izvēlēties?
Indukcijas virsmas iespējams iegādāties brīvi stāvošas, kas būs ērtāks un arī lētāks variants, ja gatavo neregulāri vai ikdienā nav nepieciešams gatavot lielos apjomos.
Iebūvējamās indukcijas plīts virsmas piemērotas, ja ir iespēja un vieta, kur to iebūvēt. Ja iepriekš ir bijusi iebūvējamā keramiskā plīts virsma, tad tajā pašā vietā iespējams piemeklēt atbilstoša izmēra indukcijas virsmu.
Jāizvēlas arī atbilstošs sildriņķu skaits. 4 riņķu virsma piemērota lielām ģimenēm, vienam cilvēkam gana ērta var būt arī 1 riņķa brīvi stāvoša indukcijas plīts virsma, 2 riņķi, savukārt, piemēroti mazākām ģimenēm.
Jāatceras arī, ka indukcijas virsmas izmērs un riņķu skaits nosaka tās cenu, tāpēc pirms iegādes svarīgi izvērtēt cik daudz laika ikdienā velti gatavošanai un kādos apjomos, lai pie plīts justos ērti, kā arī nenāktos samaksāt par liekiem sildriņķiem, kas īsti netiks izmantoti.
/nginx/o/2023/03/22/15213786t1h7cb1.jpg)
Kur iegādāties indukcijas plīti?
Labākās indukcijas plīts virsmas atradīsi interneta veikalā 1a.lv.
Iebūvējamā indukcijas plīts virsma vai brīvi stāvoša, plašs ražotāju piedāvājums, kā arī vienmēr izdevīgas cenas,– viss, lai tu varētu piemeklēt savām vajadzībām un iespējām atbilstošāko variantu.
Ieskaties 1a.lv jau tagad!