Alumīnija folija: kuru pusi izmantot - spīdīgo vai matēto? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Alumīnija folija
Alumīnija folija Foto: Jack Tompkins/Shutterstock.com

Folija ir lielisks palīgs virtuvē: to izmantojam cepšanai, aizsargājam dažādas virsmas no netīrumiem, ar to varam veidot formas un pielāgot cepamo trauku izmērus.  Vērīgākie ir pamanījuši, ka folijai viena puse ir spīdīga, otra matēta, - kāpēc tā un kura ir jāizmanto?

To, ka folijai vienmēr viena puse ir matēta, bet otra spīdīga, ir pamanījis katrs, kurš šo palīgu virtuvē ir izmantojis. Nereti rodas jautājums, kāpēc tas tā ir, bet vēl biežāks ir jautājums, ar ko šīs puses atšķiras un uz kuras tad būtu jāliek ēdiens, vai kaut kas mainās?

Noslēpums - ražošanas tehnoloģija

Patiesībā viss nav nemaz tik sarežģīti, kā varētu šķist. Folijas puses ir atšķirīgas tās ražošanas īpatnību dēļ. Tā kā galarezultātā iegūtais materiāls ir ļoti plāns un trausls, lai to varētu izveidot nesaplēšot, pēc pirmās velmēšanas to loka uz pusēm, tad velmē vēlreiz un tad attin - rezultātā katrai no šīm daļām ir divas puses - viena spīdīga, bet otra matēta (tā vieta, kur abas materiāla loksnes bija kopā).

Kuru pusi izmantot?

Versijas katram savas, kāds saka, ka spīdīgā puse jāliek uz pannas, lai ēdiens nesadegtu, jo tā samazinās karstumu. Cita versija paredz, ka, gatavojot gaļu un zivis, spīdīgajai pusei jābūt vērstai pret produktu, jo tad tas izdosies ar kraukšķīgu garoziņu. 

Patiesība ir tāda, ka fizikālās īpašības abām folijas pusēm atšķiras tik niecīgi, ka droši var izmantot jebkuru pusi un gatavot, kā arī uzglabāt ēdienu bez bēdu.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu