Kad pašam negribas gatavot: kādus Ziemassvētku ēdienus pasūta dažādās Eiropas valstīs (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Simol1407/Shutterstock.com

Ziemassvētku laiks nav iedomājams bez bagātīgi klāta galda ar 12 dažādiem ēdieniem, kā vēsta tradīcijas. Tomēr dzīvojam 21. gadsimtā un tiem, kuriem pie plīts stāvēt nekārojas, palīga nāk iespēja ēdienu pasūtīt! To izmanto gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Bet ko tad īsti cilvēki pasūta?

Latvieši Ziemassvētku laikā iecienījuši pasūtīt piparkūkas un skābētus kāpostus, bet citās Eiropas valstīs svētki nav iedomājami bez kartupeļu salātiem, zupām un zivīm. Teju visā Eiropā kā iemīļotākais deserts tiek pasūtītas piparkūkas, taču goda vieta ir arī dažādām tradicionālajām kūkām un ruletēm, novērojuši uzņēmuma "Wolt" pārstāvji.

Igaunijā labprāt svētkos pasūta ceptus kartupeļus ar cūkgaļas cepeti, asinsdesu ar brūkleņu mērci, kā arī marinētos ķirbīšus. Tikmēr Lietuvā, līdz ar iecienītajiem skābētajiem kāpostiem, svētki nav iedomājami bez siļķes un cepeškrāsnī ceptas pīles. Arī labam vīnam ir sava vieta uz lietuviešu Ziemassvētku galda.

Eiropā zivju, kartupeļu un kāpostu diena

Serbu Ziemassvētku maltīšu iepirkuma grozā atrodami ēdieni ar nosaukumu Sarma jeb pildīti kāposti, Pečenje (cepetis) un Ruska Salata jeb kartupeļu salāti. Jāsaka gan, ka kartupeļu salāti ir iecienīti daudzās Eiropas valstīs. Slovākijā viens no tradicionālajiem svētku ēdieniem ir kāpostu zupa.

Arī zivīm ir atvēlēta īpaša vieta Eiropas svētku maltītēs. Zivju zupa ir populāra Ziemassvētku maltīte tādās valstīs kā Čehija un Ungārija. Savukārt, slovāki un čehi svētku galdā ceļ arī karpas, ko visbiežāk pasniedz ar kartupeļu salātiem. Abās valstīs svētkos tiek iemīļotas arī dažādas desiņas un kāpostu zupas.

Saldajā - piparkūkas, medus un šokolāde

Neapšaubāmi, ka Ziemassvētku mīļākie saldumi pasūtījumu grozā ir piparkūkas, taču iecienīti ir arī dažādi medus un šokolādes kārumi. Piemēram, Slovēnijā Ziemassvētkos ēd saldo valriekstu un medus ruleti Potica, Dānijā - sirds formas un šokolādes glazūras medus konfektes, bet Ungārijā tradicionālo Bejgli jeb ruleti, kas pildīta ar magoņu sēklām vai valriekstiem. Savukārt, čehi tradicionālā piparkūku cepuma vietā gatavo vai pasūta mīkstu piparkūku kūku.

Svētku dzērienā arī alus

Skandināvijas valstīs labu alu vienmēr tur godā un izņēmums nav arī Ziemassvētki. Norvēģijā un Dānijā bez glögg jeb karstvīna ar piegādi tiek pasūtīts arī īpašs Ziemassvētku alus, kamēr Slovēnijā galdā tiek celts dzirkstošais vīns. Karstie svētku dzērieni iemīļoti teju visās Eiropas valstīs.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu