Video Vai veikalos brīvi fasējamie gardumi ir cilvēka veselībai droši?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Piparkūkas.
Piparkūkas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 pandēmijas laikā uz krietnu laika posmu no veikalu plauktiem pazuda pārtikas produkti, kas nebija safasēti. Šobrīd situācija ir tāda pati kā pirms pandēmijas - daudzos pārtikas veikalos izliktas vaļējas cepumu, piparkūku un citu gardumu kastes. Katrs var iebērt maisiņā sev tīkamo daudzumu. Vai šādi produkti draud ar vīrusiem, skaidro LTV raidījums "4. studija". 

"Kāds var noklepoties pie šīm kastēm, "aplaimojot" cepumus ar dažādām infekcijām un vīrusiem. Kāds neapdomīgāks pircējs var arī ar kailām un netīrām rokām pagrābt cepumus un ielikt maisiņā," uztraukta raidījuma skatītāja. 

"Tas, ko mēs kā mazumtirgotājs darām, ir - ļoti rūpīgi sekojam līdzi, ko nosaka gan valsts likumdošana, gan arī, piemēram, ko skatās Pārtikas un veterinārais dienests, lai šī sveramā produkcija būtu droša," komentē "Rimi Latvia" Ārējās komunikācijas vadītāja Inga Bite. 

Tāpēc pircējiem ir pieejami vienreizlietojamie cimdi un produktu standziņas, skaidro Bite. 

"Viss ir atkarīgs, protams, no tā, vai kāds cilvēks pirms tam ir cepumus aizticis ar rokām vai mēģinājis pagaršot un nolikt atpakaļ, un cik liels ir dažādu ierosinātāju daudzums uz konkrētā cepuma vai kāda cita konditorejas izstrādājuma, kas ir pieejams vaļēji," skaidro infektoloģe Gunta Laizāne. 

"Tie patogēni jeb slimību ierosinātāji, kas saglabājas ilgstoši uz vaļējiem produktiem, tās ir vairāk baktērijas," norāda infektoloģe. 

Cilvēks ar vāju imunitāti, apšķaudītos produktus patērējot pārtikā, tomēr var saslimt. 

Infektoloģes viedoklis par fasēto produkciju ir nelokāms. "Protams, es esmu pret vaļējo, sveramo produkciju, ko var aptaustīt daudzi cilvēki," saka Laizāne.

Vairāk skaties raidījuma sižetā! 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu