Vērtīgi knifiņi lieliskam rasolam (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Sinti Lu/Shutterstock.com

Cik saimnieku un saimnieču, tik dažādu recepšu un visdažādāko knifu, ko katrs izmanto, lai salāti garšotu tieši tā, kā ģimenē garšo vislabāk.

Rasola pamats - kartupeļi

Lai garša izteiktāka, vēlams tos vārīt ar visu mizu, kā arī izvēlēties kartupeļu šķirnes, kas piemērotākas tieši salātiem jeb nav tik miltainas, lai, maisot salātus, neizveidojas putra. 

Par citiem dārzeņiem rasolā

Nav akmenī kaltas receptes, kas pasaka, ka kaut kam salātos ir jābūt obligāti. 

Sīpols salātos var būt un var nebūt. Kam garšo - liek. Ar sīpoliem ir tā, ka var izvēlēties maigākas garšas sīpolus, ja negribas tik sīvus, vai uz brīdi noplaucēt karstā ūdenī. Jāņem vērā, ka sīpoli nedaudz paātrina salātu saskābšanu, tāpēc, ja gatavosi krietnu bļodu ar salātiem, sīpolu pievieno pa daļām. 

Arī par zirnīšiem ir savs stāsts. Lielam vairumam rasolu bez tiem iztēloties būtu grūti. Bet daļa zirnīšu pievienotāju saka, ka liek svaigus (jeb atlaidinātus saldētus), jo konservētie pēc garšas un tekstūras mēdzot atgādināt kartupeļus, kamēr svaigie ir košāki, stingrāki un ar izteiktāku zirņu garšu.

Gurķi. Marinēti? Skābēti? Svaigi? Arī šī sastāvdaļa norāda, ka katrā ģimenē ir savi iecienītākie risinājumi.

Marinēti gurķi rasolā ir visbiežāk redzamā versija. Vēl nereti, lai salāti iegūtu svaigāku garšu, pievieno klāt arī svaigu gurķi. Toties kreftīgākas garšas cienītāji izmanto skābētus gurķus. Ja vēl pašu rokām ieburkoti, tad pavisam labi.

Burkāni. Ja gribas raibāku bļodas saturu un kādu saldāku garšu, tad par šo dārzeni arī nevajadzētu aizmirst.

Par mērcēm

Iespējams, viena no lielākajām kļūdām, ko pieļaut, gatavojot rasolu, ir izmantot aizdaram kaut ko vienu, piemēram, tikai krējumu vai tikai majonēzi.

Ierastākais salātu aizdars ir krējuma un majonēzes savienošana aptuveni vienādās proporcijās.

Lai garšu padarītu izteiksmīgāku un kreftīgāku, gatavotāji piešauj kādu karoti sinepju vai mārrutku, var pieliet arī marinēto gurķu sulu (tikai uzmanīgi, lai nav par daudz un salāti nepārvēršas zupā).

Ar desu vai bez?

Senās receptēs no dažādām pavārgrāmatām pie salātu "Rasols" receptes desu neatrast. Toties var atrast veģetāras versijas vai tādas, kas mūsdienās liekas kas neiedomājams - ar nēģiem un siļķi! 

Zivis rasolā vairs neliekam, toties veģetārās versijas varam itin bieži ieraudzīt. 

Ja par desu, tad jāsaprot, ka "Olivjē" un "Rasols" nav gluži tas pats. Rasolā tomēr biežāk redzēsim izmantotu doktorderu - un kāpēc ne, tikai der atrast dabīgu un kvalitatīvu. 

Tomēr, ja neesi desu cienītājs - vārīta vista vai liellops, cepeša gaļa vai kāds kūpinājums var būt kā gards aizvietotājs.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu