Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kāpēc neizdodas saputot olu baltumus? Populārākās kļūdas

Foto: Scott Lyons/Shutterstock.com

Ir virkne dažādu desertu un konditorejas izstrādājumu, kuru pagatavošanai nepieciešami stingri saputoti olu baltumi. Bet ne vienmēr tas izdodas. 

Ir vairākas izplatītas kļūdas, kuras pieļaujot olu baltumus saputot neizdodas:

  1. Neatbilstoša olu temperatūra - labāk putot olas istabas temperatūrā.
  2. Pārāk svaigas olas - olu baltumu saputošanai olām vēlams būt vismaz trīs līdz četras dienas vecām, nevis tikko dētām.
  3. Olu dzeltenums baltumā - lai baltums saputotos, tajā nedrīkst būt ne lāsītes dzeltenuma, jo dzeltenumos ir tauki, kas neļauj veidoties  putām.
  4. Nemazgātas rokas - arī uz mūsu rokām veidojas taukaina kārtiņa, tāpēc pirms gatavošanas rokas rūpīgi nomazgā un noslauki, lai nenotiek nevēlamais, ja olas baltums saskaras ar miesu.
  5. Bez sāls - šķipsna sāls atvieglos un uzlabos putošanas procesu.
  6. Plastmasas bļoda - arī materiālam ir nozīme. Labāk olas baltums putosies metāla vai stikla bļodā.
  7. Netīrumi un mitrums - traukiem, kuros vēlies saputot olu baltumus, jābūt perfekti tīriem, pat mazākā lāsīte ūdens, tauku vai kādu netīrumu šo procesu var padarīt neiespējamu.

Iedvesmai receptes, kurās neiztikt bez saputota olu baltuma:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu