Ir virkne dažādu desertu un konditorejas izstrādājumu, kuru pagatavošanai nepieciešami stingri saputoti olu baltumi. Bet ne vienmēr tas izdodas.
Kāpēc neizdodas saputot olu baltumus? Populārākās kļūdas
Ir vairākas izplatītas kļūdas, kuras pieļaujot olu baltumus saputot neizdodas:
- Neatbilstoša olu temperatūra - labāk putot olas istabas temperatūrā.
- Pārāk svaigas olas - olu baltumu saputošanai olām vēlams būt vismaz trīs līdz četras dienas vecām, nevis tikko dētām.
- Olu dzeltenums baltumā - lai baltums saputotos, tajā nedrīkst būt ne lāsītes dzeltenuma, jo dzeltenumos ir tauki, kas neļauj veidoties putām.
- Nemazgātas rokas - arī uz mūsu rokām veidojas taukaina kārtiņa, tāpēc pirms gatavošanas rokas rūpīgi nomazgā un noslauki, lai nenotiek nevēlamais, ja olas baltums saskaras ar miesu.
- Bez sāls - šķipsna sāls atvieglos un uzlabos putošanas procesu.
- Plastmasas bļoda - arī materiālam ir nozīme. Labāk olas baltums putosies metāla vai stikla bļodā.
- Netīrumi un mitrums - traukiem, kuros vēlies saputot olu baltumus, jābūt perfekti tīriem, pat mazākā lāsīte ūdens, tauku vai kādu netīrumu šo procesu var padarīt neiespējamu.
Iedvesmai receptes, kurās neiztikt bez saputota olu baltuma: