:format(webp)/nginx/o/2022/11/15/14962913t1hd452.jpg)
Ir virkne dažādu desertu un konditorejas izstrādājumu, kuru pagatavošanai nepieciešami stingri saputoti olu baltumi. Bet ne vienmēr tas izdodas.
Ir vairākas izplatītas kļūdas, kuras pieļaujot olu baltumus saputot neizdodas:
- Neatbilstoša olu temperatūra - labāk putot olas istabas temperatūrā.
- Pārāk svaigas olas - olu baltumu saputošanai olām vēlams būt vismaz trīs līdz četras dienas vecām, nevis tikko dētām.
- Olu dzeltenums baltumā - lai baltums saputotos, tajā nedrīkst būt ne lāsītes dzeltenuma, jo dzeltenumos ir tauki, kas neļauj veidoties putām.
- Nemazgātas rokas - arī uz mūsu rokām veidojas taukaina kārtiņa, tāpēc pirms gatavošanas rokas rūpīgi nomazgā un noslauki, lai nenotiek nevēlamais, ja olas baltums saskaras ar miesu.
- Bez sāls - šķipsna sāls atvieglos un uzlabos putošanas procesu.
- Plastmasas bļoda - arī materiālam ir nozīme. Labāk olas baltums putosies metāla vai stikla bļodā.
- Netīrumi un mitrums - traukiem, kuros vēlies saputot olu baltumus, jābūt perfekti tīriem, pat mazākā lāsīte ūdens, tauku vai kādu netīrumu šo procesu var padarīt neiespējamu.
Iedvesmai receptes, kurās neiztikt bez saputota olu baltuma: