Latvija var! "Vīnkalnu" picas cīnīsies par Eiropas labākā ielu ēdiena titulu

CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: RITVARS_STANKEVICS

"Vīnkalni" un viņu picas ir Žentiņu ģimenes lolojums, kas ir rezultāts mīlestībai pret Itāliju jau vairāk nekā 25 gadu garumā. Lielai daļai valmieriešu un Valmieras novada iedzīvotāju "Vīnkalnu" picas jau ir labi pazīstamas. Gan brīvdabas picērija Valmieras novada Kauguru pagastā, kur saimnieko Zanda un Uldis Žentiņi, gan Valmieras vecpilsētas picērijā "Vīnkalni Pils Māja", kur saimnieko Zandas un Ulda dēls Artis ar sievu Eviju un savu komandu. Un, protams, arī "Vīnkalnu" ceļojošā picērija  – busiņš ar iebūvētu malkas picas krāsni, kuru varam sastapt dažādos vasaras pasākumos visā Vidzemē. Daudzi, iespējams, ir pamanījuši, ka vīnkalniešus jau kopš šī gada maija var sastapt arī Rīgā, kur viņi atvēruši picēriju atjaunotajā Āgenskalna tirgū.

Raksts sākotnēji publicēts vietnē valmieraszinas.lv un pārpublicēts ar portāla atļauju.

Redakcijas interesi izraisīja "Vīnkalnu" panākumi "European street food awards 2022" Latvijas atlasē, kur tika izcīnīta 1. vieta un iespēja pārstāvēt Latviju un Valmieras novadu lielākajās ielu ēdienu jeb "street food" sacensībās pasaulē.

"European street food awards", jeb Eiropas ielu ēdienu čempionāta fināls norisināsies jau šajā nedēļas nogalē no 7. – 9. oktobrim.

Foto: Privātais arhīvs

Triju dienu garumā Minhenes centrā vietā, kas nosaukta par Cukura kalnu ("Sugar Mountain"), norisināsies gastronomiskas izvirtības. Ēdinātāji no 15 valstīm, kuri katrs uzvarējuši savas valsts atlasē, gatavos ēdienus un cīnīsies par apmeklētāju, skatītāju simpātiju un labākā titulu žūrijas vērtējumā.

Par labākā ēdinātāja titulu sacentīsies pārstāvji no Norvēģijas, Velsas, Itālijas, Skotijas, Zviedrijas, Šveices, Islandes, Bulgārijas, Polijas, Dānijas, Vācijas, Anglijas, Kipras un, protams, Latvijas.

Lai noskaidrotu to, kā mūsu novadniekiem veicas darbojoties Rīgā un kā noritējusi gatavošanās braucienam uz Minheni, aprunājāmies ar Eviju Žentiņu.

Evija atzīst, ka Rīgā sokas ļoti darbīgi, aktīvi. Pat aktīvāk nekā bija plānots. Vēlme paplašināt savu darbību bijusi jau vairākus gadus. To, ka pēc "Vīnkalnu" picām ir pietiekami liels pieprasījums, norādījuši arī neskaitāmie izbraukumi ar ceļojošo picēriju. Rodoties iespējai atvērt picēriju atjaunotajā Āgenskalna tirgū, ilgi netika domāts. Aprīlī Žentiņu ģimene uzzinājusi, ka maijā jau jāver vaļā picērija, un tas arī izdarīts.

Rīgā iemantotā popularitāte, iespējams, bijusi arī par iemeslu izcīnītajai iespējai doties sevi pierādīt ārpus Latvijas robežām.

Uz Minheni vīnkalnieši dodas ar ceļojošo picēriju, kuras sirds ir Žentiņu pārveidotais 1984. gada "Volkswagen" markas busiņš ar aizmugurē ierīkotu malkas krāsni.

Foto: Privātais arhīvs

Uz Minheni jānokļūst ar visu inventāru un ekipējumu, lai vairākas dienas ceptu picas pasākuma apmeklētājiem un beigu beigās – cīnītos par labākā ēdinātāja titulu!

Evija stāsta, ka nedēļas nogalē būs jāizcep nedaudz zem diviem tūkstošiem picu, kas nozīmē nopietnu loģistiku, plānojot, cik daudz un kādas sastāvdaļas jāved līdzi uz Vāciju. Kā paši atzīst, ir produkti, kurus mēģināšot pirkt uz vietas Minhenē, bet ir tādi, kurus nav iespējams aizstāt, piemēram, itāļu milti, kuri gadu gaitā atzīti par cienīgiem "Vīnkalnu" picu gatavošanas procesā.

Ceļš uz Minheni būs izaicinājums, bet, kā atklāj Evija Žentiņa: ’’Esam ļoti priecīgi, ka izdevās iegūt šo iespēju pārstāvēt Latviju un, protams, nest pasaulē arī Valmieras vārdu!’’

15 ēdinātāju konkurencē vīnkalnieši būs vienīgie, kuri ceps picas, un tā varētu būt viņu priekšrocība šajās sacensībās.

Foto: Privātais arhīvs

Tomēr, mūsuprāt, viņu priekšrocība būs komanda, harisma un sajūta, kuru "Vīnkalnu" ceļojošā picērija būs paņēmuši līdzi uz Minheni.

Viņu gaitām Vācijā būs iespējams sekot līdzi "Vīnkalnu" sociālo tīklu kontos. Lai izdodas!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu