Pat četras reizes dārgāk nekā Latvijā: cik maksā baravikas Itālijā (5)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Privātais arhīvs

“Ieraudzīju feisbukā, kādu sēņu grozu no meža pārstiepis mājās kaimiņš, un ātri nopirku biļeti mājup,” smej ZS “Zutiņi” saimniece Rūta Beirote, kura pirms nedēļas - pašā baraviku sezonas karstumā - bija Itālijā. Viņa dalās ar novērojumiem, par kādām cenām itāļi pārdod un ir gatavi pirkt meža sēņu karalienes.

Rūta Beirote uz Turīnu devās kā “Slow Food Straupe” pārstāve, piedaloties starptautiskajā mazo ražotāju un zemnieku izstādē “Slow Food Events - Terra Madre”, kas šogad pulcēja dalībniekus no 140 valstīm.

Latvju saimniece novērojusi, ka arī itāļi ir lieli baraviku cienītāji: “Nevarētu teikt, ka Itālijā [sēņu] izvēle ir liela, praktiski visur baravikas. Līdz ar to arī visu kafejnīcu un restorānu ēdienkartēs dienas piedāvājumi vai īpašie ēdieni tieši ar tām.

Foto: Privātais arhīvs

Protams, latvieša dvēseli ielauž šādi baraviku kalni - acis sāk lūkoties pēc naža un kājas meklē meža virzienu.”

Itālijā cenas baravikām svārstās no 10 līdz 25 eiro par kilogramu. Rūta skaidro, ka atšķirība esot izmērā - jo mazākas, jo dārgākas.

“Un vēl, pieņemu, ka nozīme ir baraviku veidam – novēroju, ka vienas bija ar gaišākām cepurītēm.”

Foto: Privātais arhīvs

Viņu pārsteidzis fakts, ka atšķirībā no latviešiem itāļi bez bažām ievāc un kaltē arī lielās milzu bekas.

“Plāni grieztas, baravikas tiek izžāvētas un saliktas pa visu galdu kā milzu čipsi. Un izskatās, ka nevienu te neuztrauc, ka tās ir tārpu aizkostas vai daža laba pat galīgi sagrauzta. Ne brīdi tas netiek slēpts.

Ja skrupulozie latvieši tirdziņā tantei liek sagriezt baraviku šķēlītēs, lai tikai pārliecinātos, ka tārpu nav, te lietām pieiet vienkāršāk. Tas, ko tu [uz šķīvja] neredzi, tas tevi neuztrauc, vai ne?” spriež Rūta, piebilstot, ka ir dzirdējusi senus stāstus par sēņu kaltēšanu, kuri liecina, ka arī mūsu senči īpaši nav ķēruši kreņķi par kāpuru izcaurumotām sēnēm.

Itāļu baravikām veltītais Rūtas “Facebook” ieraksts ir izpelnījies gana daudz komentāru, jo īpaši foto, kur redzamas marinētu baraviku cenas, kas svārstās no 40 līdz 50 eiro par burciņu.

Foto: Privātais arhīvs

“Vai tiešām 40 eiro viena burciņa?” kāds brīnās. Cits komentētājs apstiprina: “Tieši šādas sēņu burciņas vēl pirms kovida redzēju Itālijas benzīntanka veikalā, un jau toreiz biju šokā par vājprātīgajām cenām. Taču, ja tāda cena var būt gadiem, tātad kāds tomēr pērk.”

Cik maksā pašmāju baravikas

Baraviku sezonas sākumā 6. septembrī Rīgas Centrāltirgus savā "Facebook" lapā dalījās ar ziņu, ka pirmās pašmāju baravikas nopērkamas par 12 līdz 22 eiro kilogramā. Tiesa gan, ap šo tēmu sociālajos tīklos sacēlās kārtīgs "cepiens", jo kaislīgākie pašmāju sēņotāji apšaubīja sēņu izcelsmi.

 Centrāltirgus pārstāve Ilze Lapko TVNET vēsta, ka

šobrīd – baraviku sezonas izskaņā - to cena Centrāltirgū palikusi teju nemainīga: “Svaigas baravikas pašlaik maksā aptuveni 15-20 eiro kilogramā.”

Tātad tikai nedaudz lētāk nekā Itālijā. Vaicāta par to, vai tirgū nopērkamas arī marinētas baravikas, viņa teic, ka, izstaigājot tirgu, šo delikatesi pašlaik nav manījusi piedāvājumā.

Izpētot internetā pieejamo informāciju, noskaidrojām, ka Latvijā marinētās baravikas ir pieejamas par krietni draudzīgākām cenām nekā Itālijā. Tā, piemēram, vienā no lielākajiem pārtikas preču interneta lieltirgotavām burciņa (280 g) marinētu baraviku nopērkama par nieka 3,69 eiro, savukārt

latviešu mājražotāji puslitra tilpuma marinētu baraviku burciņu tirgo par 6-10 eiro - tātad vismaz 3-4 reizes lētāk nekā itāļi.

Komentāri (5)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu