Kā pieskatīt savu ledusskapja saturu, lai ietaupītu un samazinātu izmestās pārtikas daudzumu?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: VectorMine/Shutterstock.com

Vai esi kādreiz aizdomājies, cik bieži mēdz nopirkt lieku un pēc tam to vienkārši izmest? Varbūt piecu burkānu vietā pietiktu ar trim, jo divi no tiem sabojājas? Varbūt viena kilograma vietā pietiek ar 800 gramiem gaļas un tad tās piecas ēdamkarotes mērces, kas palika no vakariņām pāri un nedēļu nogulēja ledusskapī, tomēr nebūtu beigās jāizmet?

Skaitļi ir vairāk nekā skarbi. Kā liecina Apvienoto Nāciju Vides programmas (UNEP) dati, aptuveni trešdaļas visas pasaulē saražotās pārtikas nonāk atkritumos. Spējat iedomāties - trešā daļa! Un Eiropā šis skaitlis ir izmērīts precīzāk. Vidēji eiropietis katru gadu uz atkritumu tvertnēm nosūta 95 - 115 kilogramus pārtikas. 

Mūsu ikdiena paliek dārgāka, un šogad, ņemot vērā notikumus pasaulē, tas notiek vēl straujāk nekā citus gadus. Dārgāks paliek teju viss, arī pārtika, tieši tāpēc tagad, vairāk nekā jebkad iepriekš, ir laiks padomāt par tēmu food waste jeb pārtikas atkritumiem. 

2022. gada augustā Rimi veiktajā pētījumā tikai noskaidrots, ka

Latvijas mājsaimniecība vidēji varētu ietaupīt 28 eiro mēnesī jeb 336 eiro gadā,

ja neizmestu pārtiktu tādā apjomā, kā tas tiek darīts šobrīd. Varētu vismaz daļu no elektrības rēķina apmaksāt, vai ne?

Interesantākais, lai samazinātu pārtikas atkritumu daudzumu un ietaupītu arī naudu savos maciņos, nav jau jādara nekas ļoti sarežģīts. Tikai pavisam vienkāršas darbības, kuras sakumā jāveic pārdomāti un mērķtiecīgi, līdz izveidojas pieradums. Bet drīz vien gudrāka, finansiāli atbildīgāka saimniekošana virtuvē būs ikdienišķa, bez piepildītas atkrituma tvertnes ar pārpalikušu pagatavoto ēdienu vai produktiem, kas tā arī savu kārtu notiesāšanai nemaz nesagaida.

Foto: aslysun/Shutterstock.com

Pēc būtības ir divi galvenie iemesli, kāpēc pārtika tiek izmesta:

  1. iegādājamies vairāk nekā mums ir nepieciešams;
  2. nepārdomāti rīkojamies ar pagatavoto un nopirkto.

Kā situāciju uzlabot?

Kāds var smaidīt un domāt, ka tā vien tāda tukša runāšana, bet nedoties uz veikalu ar tukšu vēderu ir nopietni uztverams ieteikums. Jā, noteikti ir cilvēki ar stipru raksturu, kuri spēj nopirkt tikai nepieciešamo, bet tomēr, kad bada sajūta mūs nomāc, veikalā kārdinošs liekas teju viss. Pat ja nenopirksim ko neplānotu, ļoti iespējams nopirksim vairāk nekā nepieciešams. Tātad - uz veikalu tikai tad, kad esi kārtīgi paēdis.

Ledusskapja revīzija un iepirkumu saraksta sagatavošana ir vēl viens veids, kā nopirkt to, ko vajag un cik vajag. Jā, tas prasa zināmu organizētību un laiku, bet kam tev vēl pieci burkāni, ja mājās jau pieci gaida (ja vien neplāno vārīt burkānu sautējumu), vai arī kam vēl viena saldā krējuma paciņa, kurai nav ilgs derīguma termiņš, ja arī tāda ledusskapī jau gaida savu kārtu? 

Ne visi vēlas un var plānot ēdienkarti nedēļai, bet vismaz tekošajai dienai līdz trim var. Izskatot produktus, kas ir ledusskapī un saprotot, ko gatavosi tuvākajās dienās, dodoties uz veikalu varēsi pirkt tikai to, kas trūkst. 

Nepārzinot kādi produkti tev ir mājās, aizejot uz veikalu pirksi visu, kas maltītei būtu nepieciešams, tādējādi nopērkot produktus, kuri atkal gaidīs savu kārtu līdz nokļūšanai ēdienā, un varbūt arī nesagaidīs.

Ledusskapja sakārtošana ir būtiska. Nē, nevis tāpēc, lai labi izskatās (kas arī ir svarīgi), bet tāpēc, lai priekšplānā vienmēr tas, kas pirmais jānotiesā. Ja nopirktas divas krējuma paciņas - priekšpusē liec to, kurai īsāks derīguma termiņš. Ja trauciņā ielieta vakar gatavotā zupa, arī to turi priekšplānā, lai ledusskapja dzīlēs par to neaizmirstu un nebūtu jāizlej. 

Iepriekš minētais pētījums atklāj, ka Latvijā atkritumos lielākoties izmet gatavos ēdienus un mājās pagatavotu maltīšu atlikumus, tostarp zupas un sautējumus (6%), salātus un citos veidos pagatavotus dārzeņus (5%), biezputras, rīsus, kartupeļus un pastas (4%) un citus ēdienus.

Kā galvenais iemesls, kāpēc atkritumos nonāk veikalā pirktie produkti (60%) un mājās gatavots ēdiens (51%), tiek minēts tas, ka produkti ir sabojājušies. Starp citiem biežāk minētajiem iemesliem ir arī pārāk ilga produktu uzglabāšana, beidzies derīguma termiņš un ēdiena pārpalikumi, kas “aizķērušies” uz šķīvja pēc maltītes.

Šie pētījuma rezultāti pierāda, cik svarīgi ir pārdomāt cik pērkam, cik gatavojam un kā uzglabājam. 

Secīgi esam nonākuši pie vēl divām būtiskām lietām, kas ļaus pirkt mazāk un attiecīgi arī samazinās to, cik izmetam. 

Gudra pagatavotās maltītes izmantošana. Ja esi izvārījis zupu, tiesa, no tās neko citu nepagatavosi, to vajag apēst. Var arī saldēt! Bet bieži izmetam, piemēram, vārītus kartupeļus, rīsus, griķus, makaronus, jo ēdam tos vienā ēdienreizē kā piedevas, bet esam izvārījuši pārāk daudz un tad jau tie pazūd ledusskapja tumšākajās dzīlēs līdz sabojājas. 

To sauc par izšķērdību, jo lielai daļai pagatavoto ēdienu var dot otro iespēju. Piemēram - rīsus var pievienot maltās gaļas masai, lai pagatavotu tefteļus, no makaroniem var pagatavot brīnišķīgus salātus, bet kartupeļi - tur var izpausties virknē ēdienu - sākot no vienkārši ceptiem, beidzot ar salātiem un pat sacepumu.

Vienu otru reizi atturēties no veikala apmeklējuma arī ir lielisks veids, kā ietaupīt. Nē, nevis tāpēc, ka vienu dienu var arī neko neēst, bet tāpēc, ka tavā ledusskapī, pieliekamajā un citās produktu uzglabāšanas vietās visdrīzākais ir tik daudz dažādu produktu, ka rūpīgi izanalizējot, varēsi pagatavot ēdienu, netērējot laiku iepērkoties un pieturot naudiņu citai reizei.

Tātad vispirms izpētām, kas mums ir pieejams un tad apdomājam, ko varam pagatavot.

Kad zini, kas tev ir, vari savos recepšu pierakstos vai iecienītākajos recepšu portālos meklēt, ko gatavot, bet, ja šādi neizdodas, noteikti var ņemt talkā vēl kādu viedo palīgu. Viens no tādiem ir Rimi izveidotais rīks "Iztukšo savu ledusskapi", kurā vari norādīt vairākus produktus, kas tev ir pieejami un tev tiks piedāvātas receptes, no kurām tad atliks izvēlēties sev tīkamāko un produktu krājumiem atbilstošāko.

Populārākie produkti, kas šajā rīka tiek atzīmēti kā pieejami ir burkāni, kartupeļi, ķiploki un sīpoli. Un arī no šiem produktiem var jau pagatavot gardu ēdienu - kartupeļu pankūkas ar burkāniem, un papildināt ar tomātu salātiem. Bet tā ir tikai viena ideja, meklējot atradīsi vēl. Tātad apzinies, kas tev ir pieejams un pirms steidz iepirkties, rūpīgi izvērtē, vai tas tiešām nepieciešams, jo varbūt pietiek ar to, kas mājās jau atrodams.

Aicinām tevi rūpēties par savām finansēm un planētu, gudri iepērkoties un saimniekojot virtuvē. Kā teicienā: "Santīmu pie santīma nekrāsi, pie lata netiksi". 

Raksts tapis sadarbībā ar Rimi.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu