Ko nevajadzētu darīt ar alumīnija foliju?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: DROPERDER/Shutterstock.com

Alumīnija folija ir ļoti vērtīgs palīgs virtuvē, bet tā ne vienmēr aizstāj citus virtuves rīkus, piemēram, pārtikas uzglabāšanas kastītes vai cepamo papīru. Kā arī, izmantojot foliju neatbilstoši, pastāv risks pat sabojāt kādu no virtuves iekārtām, tāpēc "All recipes" apkopojis lietas, kuras ar šo spīdīgo palīgu darīt nevajadzētu. 

1. Neizmanto kā pamatni cepumu cepšanai

Kad runa ir par cepumu cepšanu, vislabāk ir izvēlēties cepampapīru, nevis alumīnija foliju. Tas ir tāpēc, ka alumīnija folija ir ārkārtīgi karstumu vadoša, kas nozīmē, ka jebkura mīklas daļa, kas tieši saskaras ar foliju, tiks pakļauta daudz koncentrētākai karstuma iedarbībai nekā pārējā mīkla. Galu galā ir milzīgs risks iegūt cepumu, kas ir pārāk brūns vai pat apdedzis apakšā un nepietiekami izcepts no augšas.

2. Neliec mikroviļņu krāsnī

Šo zina teju visi, bet atkārtošana par ļaunu nenāk. Mikroviļņi atstarojas no alumīnija, izraisot ēdiena nevienmērīgu gatavošanos, un tā var sabojāt krāsni, pat aizdedzināt. 

3. Neizklāj cepeškrāsns apakšu

Cepeškrāsns apakšas izklāšana ar foliju var izklausīties pēc ļoti labas idejas, iedomājoties, ka uz tās varētu nokļūt visas gatavojamā ēdiena piles vai kādi ēdiena krikumi un pēc gatavošanas atliktu to tikai izņemt no krāsns un izmest. Bet viss nav tik vienkārši. Labāk cepeškrāsns apakšējā nodalījumā novietot tukšu, krāsnij paredzētu plāti, kuru gan savukārt var izklāt ar foliju, kuru tad tikai atliktu nomainīt.

Pašā krāsnī foliju nevajag klāt, jo tā var aizturēt karstuma izdalīšanos, rezultātā sabojājot sildelementus.

4. Netin tajā ēdiena pārpalikumus

Ēdiena pārpalikumi ir jāuzglabā ledusskapī, bet alumīnija folija nav piemērota kā iesaiņojums. Kāpēc? Lai arī cik rūpīgi tu tītu šo materiālu ap produktiem, tiem tāpat piekļūs gaiss, baktērijas, un produkti ātrāk bojāsies. Labākā izvēle - pārtikas uzglabāšanai paredzēti trauki ar vāciņiem vai noslēdzami maisiņi.

5. Neizmanto cepšanai, ja gribi kraukšķīgu, nevis sautētu

Padomā divreiz, pirms ēdienu, kuru vēlies pagatavot, ietin folijā. Jā, folija parūpējas par kārtīgu karstumu iekšpusē, bet reizē arī par mitrumu. Vairāk šis skars tieši dārzeņus, jo, ja ietīsi folijā kartupeļus, zeltainu un kraukšķīgu vietā iegūsi mīkstus un mitrus - kā tvaicētus.

Viens variants gan ir - izmantot foliju, bet produktus tajā ievīstīt tikai daļēji - virspusīti atstājot vaļā. 

6. Neizmanto tikai spīdīgo pusi

Nē, nav tā, ka spīdīgā puse būtu sliktāka. Ir pilnīgi vienalga, kuru pusi izmantot, jo tās atšķiras tikai vizuāli, nevis funkcionāli, ražošanas procesa īpatnību dēļ.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu