No koši sarkaniem līdz tikpat koši zaļiem - āboli savu krāsu un garšu bagātībā pārsteidz. Lielisks rudens auglis, kas ir patiesi gards, pieejams un veselīgs. Kāds to nomizos un izņems serdi, cits nomazgās un nograuzīs tā, ka kātiņš vien paliks pāri. Kā labāk?
Cik ābolu dienā drīkstam notiesāt ar sēkliņām?
Guna Rijkure stāsta, ka ar āboliem ir līdzīgi kā teicienā "mazās devās zāles, bet lielās inde".
Speciāliste norāda, ka viena līdz divu ābolu notiesāšana ar visām sēkliņām nekādu kaitējumu nenodarīs.
Varēs uzņemt papildu jodu, kā arī šķiedrvielas, kas ir šo sēkliņu sastāvā, kalpos kā labs līdzeklis gremošanas trakta tīrīšanai. Bet jāņem vērā, ka cilvēkiem ar jutīgāku gremošanas traktu nepatīkamas sajūtas un vēdera pūšanās var rasties arī pēc dažu sēkliņu notiesāšanas.
Ja reiz minēts kāds limits, tad ir iemesls ievērot piesardzību. Kāpēc? Šīs mazās sēkliņas satur indīgu vielu - cianīdu. Guna Rijkure uzsver:
lai saindētos, gan jāapēd brangs daudzums - aptuveni sauja, tomēr lieki riskēt nevajag.
"Atsaucoties arī uz endokrinoloģes Ilzes Konrādes teikto par ābolu sēkliņu lietošanu uzturā, tās noteikti nevajadzētu ēst grūtniecēm, joda uzkrāšanās dēļ," papildina speciāliste.
Par citu augļu un ogu sēkliņām un kauliem lasi šeit: