Izstāde "Sēnes 2022" atcelta. Sēņu nav, bet vai būs? Komentē mikoloģe

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Izstāde "Sēņu dienas 2016" Latvijas Dabas muzejā.
Izstāde "Sēņu dienas 2016" Latvijas Dabas muzejā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Sēņu izstāde ir ikgadējs un ļoti iecienīts pasākums Latvijas Nacionālajā dabas muzejā, tomēr, ak tavu skādi, muzeja mājaslapā un sociālajos tīklos paziņota bēdīga ziņa: izstāde "Sēnes 2022" atcelta. Vai ir cerības to sagaidīt, jautājām Latvijas Nacionālā dabas muzeja botānikas nodaļas vadītājai un mikoloģei Initai Dānielei. 

Šogad sēņu izstāde sākotnēji bija paredzēta laika posmā no 14. līdz 18. septembrim, tomēr Latvijas Nacionālais dabas muzejs nācis klajā ar paziņojumu par izstādes atcelšanu, papildinot, ka par izstādes iespējamo norises datumu informēs. Vai mums ir cerība šogad mežos sēnes vēl atrast un vai varēsim doties priecēt acis un gūt jaunas zināšanas izstādē? 

Sarunā ar portālu Receptes.lv Latvijas Nacionālā dabas muzeja botānikas nodaļas vadītāja un mikoloģe Inita Dāniele stāsta, ka savu

40 gadu darba stāža laikā atminas vien divas reizes, kad izstāde atcelta. Viens no gadījumiem bijis, kad izstādi nācies pārtraukt otrajā dienā sala dēļ, jo ekspozīciju nav bijis iespējams atjaunot un papildināt. 

Mikoloģe arī atminas izstādi, kas norisinājusies pirms diviem gadiem, kad sēņu guvums izstādei vests no tālākiem Latvijas punktiem, piemēram, Daugavpils, jo Rīgas apkārtnes mežos sēņu vienkārši nav bijis. Rezultāts bijis ne visai iepriecinošs, jo izstāde bijusi maz apmeklēta. Iemesls - cilvēki domājuši, ka mežā sēņu nav, ja reiz paši nav atraduši.

To, vai šogad izstādi izdosies sagaidīt, Inita Dāniele teic, ir grūti prognozēt,

jo muzejam ir savs izstāžu grafiks, kā arī laikapstākļi ir tik neprognozējami, ka atliek uznākt kārtīgām salnām, lai par lielu daudzumu sēņu mežā varētu aizmirst.

Kā iemeslu, kāpēc sēņu šogad ir tik, cik ir, mikoloģe min ļoti straujo laikapstākļu maiņu.

Ierasti pēc karsta jūlija sekojis mērens augusts ar sēņu augšanai labvēlīgu nokrišņu daudzumu un gaisa temperatūru, taču šogad izmaiņas bijušas ļoti krasas - pēc ilga karstuma un sausuma pēkšņs aukstums. Sēņu pazinēja norāda, ka sēņotnes vasaras laikā, visdrīzāk, stipri izkaltušas un tikai tagad sāk atkopties, bet vēsais laiks kavē sēņu augšanu.

Uz jautājumu, vai šogad sēņu neesamība varētu liecināt par to, ka arī nākamgad sēņu grozi un nazīši paliks neizmantoti, mikoloģe mūsu raizes gaisina, skaidrojot, ka ar sēnēm jau nekad neko īsti nevar zināt - šogad nav, nākamgad var būt arī īpaši daudz.

Mēs novēlam ikvienam vēl savu brango baraviku šoruden mežos spēt atrast!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu