Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Borščs burciņā: ukraiņu saimnieču recepte konservēšanai un pašai zupai

Raksta foto
Foto: volodimir bazyuk/Shutterstock.com

Pagatavot gardu boršču burkā ir daudz vienkāršāk, nekā varētu šķist no pirmā acu uzmetiena. Ja agrāk kāds domāja, ka tas ir ilgi un nepraktiski, tad patiesībā tā nav. 

Vai nav jauki no domas vien, ka lielākā daļa nepieciešamā borščam jau ir ietilpināta burciņā un tumšajos rudens un ziemas mēnešos zupas pagatavošana aizņems mazāk pūļu un sanāks lētāka? Portāls "Postimees" dalās ar klasisku ukraiņu saimnieču recepti boršča sagatavei. 

Kas nepieciešams, lai pagatavotu boršča sagatavi?

  • 2 kg biešu
  • 2 kg kāposta
  • 500 g sīpolu
  • 1 kg tomātu
  • 500 g paprikas
  • 100 g sāls
  • 200 g cukura
  • 200 ml augu eļļas

Pagatavošanas gaita

  1. Visi dārzeņi ir rūpīgi jānomazgā un jānožāvē. Vislabāk tos likt uz tīra dvieļa vai papīra salvetēm. Kad viss nožuvis, sāk griezt katru dārzeni mazos gabaliņos, daļu var arī rīvēt.
  2. Pievieno dārzeņiem garšvielas un augu eļļu. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa līdz vienmērīgai masai. Lai nav grūtību samaisīt, izvēlies labi lielu bļodu vai katlu.
  3. Sagatavotais dārzeņu maisījums jāatstāj uz nakti sasuloties. Viss kopā jāvāra nākamajā dienā un ne ilgāk kā 20 minūtes. Tad lej sagatavi sterilizētās burkās, aizvāko un satin segās, ļaujot lēnām atdzist.

Šāds borščs burciņā ir tikai daļa no īsta boršča. Tā saucamā boršča sagatave. Tādas atrodamas arī veikalu plauktos, tiesa gan, cenas ir ievērojamas. Bet kāpēc pārmaksāt, ja visu var pagatavot pats tieši tagad, kad dārzeņiem sezona un tie ir par pievilcīgāku cenu? Turklāt, izmantojot iepriekš minēto recepti, vajadzētu pagatavot aptuveni 10 burkas ar sagatavi, kas katra sver aptuveni 650 gramus.

Šādas sagataves ir ļoti noderīgas tiem, kuriem zupa garšo, bet tas vārīšana liekas ilga un/vai sarežģīta. 

Kad pieliekamajā burciņas būs saliktas rindās, tad pienāks arī diena, kad jāgatavo zupa. Pastāstīsim vienu no veidiem, kā to darīt.

Tev vajadzēs:

  • 1 kg gaļas
  • 2 l ūdens
  • 4 kartupeļus
  • 1 burciņu boršča sagataves
  • garšvielas
  • zaļumus
  • ķiploku
  • lauru lapu

Gaļas gabalu noskalo zem auksta ūdens, sagriež mazākos gabaliņos un liek katliņā. Sāk gatavot gaļas buljonu borščam.

Tiklīdz gaļa ir gatava, samazina uguni un pievieno buljonam kartupeļus. Kad kartupeļi ir gatavi, kontrolē, kad var pievienot boršča sagatavi no burciņas. Tā kā tā tiek pagatavota diezgan ātri, to var likt teju reizē ar kartupeļiem, ja tie sagriezti mazos gabaliņos.

Kamēr borščs vārās, sasmalcini svaigus zaļumus un pievieno tos katla saturam. Ja vēlies, var pievienot arī pupiņas. Sagatavē to nav, bet pašā borščā šī sastāvdaļa noteikti nebūs lieka. Un esi uzmanīgs ar garšvielām. Svarīgi nepārspīlēt, jo arī boršča sagatavei jau būs gana izteikta garša.

Gatavs!

Citas boršča sagataves iedvesmai:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu