Turša – skābētas sviestas pupiņas armēņu gaumē: kā tās pagatavot

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Privātais arhīvs

Turša ir armēņu nacionālais ēdiens - skābētas sviesta pupiņas. Armēņi tās glabā ziemai tāpat kā mēs skābētos gurķus, satupinot burkās un aizvākojot ar plastmasas vāciņiem. Dažkārt sviesta pupiņas tiek skābētas kopā ar papriku vai burkāniem, pievienojot adžiku. Tās ir tik pikantas, atsvaidzinošas un sātīgas, ka der ne tikai kā laba piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, bet ir vienkārši viena riktīgi laba uzkoda, ar ko var gan dūšu piesiet, gan vienkārši tāpat panašķoties.

“Mmm....cik tas ir garšīgi! Teikšu godīgi - izēdu veselu šķīvi!” saka Kristīne Maka, daloties ar padomiem, kā pagatavot skābētas sviesta pupiņas ziemas krājumiem.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1,5 kg sviesta pupiņu;
  • Buntīte diļļu ar ziediem;
  • Lauru lapas;
  • Ķiploki;
  • 2 l ūdens;
  • 1,5 ĒK sāls;
  • 2,3 ĒK adžikas;
  • 2 ĒK eļļas.
Foto: Privātais arhīvs

Darbu gaita

Sviesta pupiņām nogriež kātiņus. Uzliek vārīties ūdeni piemērota lieluma katlā. Kad ūdens uzvārījies, pupiņas ber ūdenī un vāra 5-7 minūtes, tad nokāš. 

Ja vēlas, lai pupiņu novārījuma (tas būs nepieciešams sālījumam) garša ir izteiktāka, katlā lej 2 l ūdens un vāra pupiņas pa daļām 3-4 piegājienos, katru nākamo pupiņu porciju liekot iepriekš nokāstajā novārījumā.

Receptes.lv ieteikums: Ātrajā variantā katlā lej tik daudz ūdens, lai varētu novārīt uzreiz visas pupiņas, un tad pēc nokāšanas atliek 2 l pupiņu vārāmā ūdens un lej atpakaļ katlā.

Sagatavo tīru spainītī vai kādu citu dziļu trauku.

Skābētās pupiņas var gatavot arī, liekot trīslitru burkās vai mazāka tilpuma burkās, un pēc tam, kad beidzies fermentācijas process un sālījums vairs neburbuļo, burkas aizvākot un uzglabāt pieliekamajā.

Izvēlētajā traukā ieber krietnu sauju sagrieztu diļļu (arī kātus un it sevišķi sagrieztus čemurus), ripiņās sagrieztu lielu ķiploka daivu un 2-3 saplēstas lauru lapas. Tad liek pirmo kārtu vārīto pupiņu.

Foto: Privātais arhīvs

Tad atkal liek dilles, ķiplokus, lauru lapu, atkal pupiņas. Kristīnei stāsta, ka viņai sanākušas četras šādas pupiņu kārtas. Visu noslēdz ar dillēm, ķiplokiem un lauru lapām.

Katlā atlietajam pupiņu novārījumam pievieno 1,5 ĒK vārāmās sāls un 2-3 ĒK adžikas. Uzvāra un karstu sālījumu pārlej pupiņām. Pārlej visu ar 2 ĒK eļļas.

Foto: Privātais arhīvs

Uzliek slogu un istabas temperatūrā notur dažas dienas. Ceturtajā dienā sāk baudīt. To, kas palicis pāri pēc mielošanās, novieto vēsumā, lai pupiņas nepārskābtu.

“Pupiņas pēc šīs receptes sanāk ļoti gardas, superīgas, kraukšķīgas un viegli pikantas,” apgalvo Kristīne, piebilstot, ka turša ir ēdiens, ko var ēst “saujām un veseliem šķīvjiem”.

Foto: Privātais arhīvs

Lai labi garšo!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu