Speciālisti brīdina! ⟩ Ēdot nemazgātas meža veltes, ir risks inficēties ar nopietnu parazītu (4)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Lai arī visbiežāk par inficēšanos ar parazītiem runā, piesaucot termiski neapstrādātu gaļu, izrādās – gana bīstamas šajā ziņā var būt arī ogas un citas meža veltes. Ogas ir jāmazgā un jālūko, kur tās tiek vāktas, uzsver speciālisti, brīdinot par to, ka, lietojot uzturā nemazgātas meža veltes, ir risks inficēties ar nopietnu parazītu, vēstī LTV raidījums "Rīta Panorāma".

Jo tuvāk zemes virskārtai ogas un citas meža veltes aug, jo lielāks risks, ka uz tām varētu būt ehinokoki - apmēram piecus milimetrus lieli parazīti.

Iekšķīgo slimību klīnikas gastroenteroloģijas nodaļas vadītāja, profesore Indra Zeltiņa  "Rīta panorāmā" skaidroja: "Ar meža ogām ir ļoti smags jautājums. Būtībā viņas būtu jāmazgā, kas šķiet pavisam savāds ieteikums, bet, ja meža ogas būs kontaktā ar, piemēram, meža dzīvnieka urīnu vai izkārnījumiem, ko mēs nezinām, vizuāli to nevaram ieraudzīt, tad teorētiski ir risks inficēties ar ļoti nopietnu parazītu ehinokoku, kurš iekapsulējas aknās un pēc kāda laika var izraisīt neatgriezeniskas veselības problēmas."

Ejot uz mežu, jālūko – ja tā vieta ir netīra, ja tur ir netālu gulējuši meža dzīvnieki vai taka, kur dzīvnieki staigā, nu tad tur ogas labāk nevākt, iesaka zinātniskā institūta "Bior" direktora vietniece laboratorijas jautājumos Olga Valciņa.

Speciālistu ieskatā nemazgātas ogas noteikti nevajadzētu ēst. "Tāpat kā visi augļi un dārzeņi, tāpat arī visas meža veltes ir obligāti jāmazgā, jo mazgājot mēs varam pēc iespējas mazināt piesārņojumu risku. Tāpat mēs aicinām nelasīt ogas, kur ir tuvu dzelzceļš vai šoseja, kas varētu piesārņot produktu ar attiecīgi smagajiem metāliem," norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vecākā eksperte Vineta Grīnberga.

Komentāri (4)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu