Ķiršu sezonā, kad no kauliņiem jāatbrīvo vairāki kilogrami ogu, lietā tiek liktas visdāžādākās viltības, turklāt katram ir sava iecienītākā metode. Tiek izmantotas gan speciālas ierīces, gan matadatas, kokteiļu salmiņi, koka irbulīši no ķīniešu ēstuvēm un pat ausu tīrāmie kociņi. Lai ķiršu atkaulošana veiktos raitāk, piedāvājam četras metodes, kas noderēs čaklajiem konservētājiem.
Četri viltīgi knifi, kā ķiršus ātri atbrīvot no kauliņiem (2)
Irbulīša metode
Nepieciešamais aprīkojums: stikla pudele, koka irbulītis vai kokteiļu salmiņš no stingra materiāla.
Darba gaita: ķirsi ar kātiņa vietu uz augšu liek uz pudeles atvēruma, ar salmiņu vai irbulīša spicāko galu caurdur ķirsi, līdz kauliņš iekrīt pudelē.
Pincetes metode
Nepieciešamais aprīkojums: pincete.
Darba gaita: pincetes asos galus iedur abpus ķirša kātiņa vietai, satver kauliņu, izvelk ārā.
Matadatas metode
Nepieciešamais aprīkojums: matadata. Pēc līdzīga principa var izmantot arī uz pusēm pārlocītu ausu tīrāmo vai zobu bakstāmo kociņu.
Darba gaita: matadatas apaļo galu iebaksta ķirša kātiņa vietā, izķeksē kauliņu.
Ķiploku spiedes metode
Nepieciešamais aprīkojums: ķiploku spiede ar ķiršu “atkaulošanas” funkciju.
Darba gaita: ķirsi liek tam paredzētajā atverē un caurdur ar izvirzījumu spiedes augšpusē.
Noskatoties šo video, redzēsi, kā augšminētās metodes darbojas praksē.
Zinātāji teic, ka kauliņus ir vieglāk izņemt, ja ķiršus pirms tam uz īsu brīdi ievieto saldētavā. Ja arī kāds kauliņš tomēr iespruks ievārījumā, straukumam nav pamata, jo pāris kauliņos esošā zilskābe nevar nodarīt skādi veselībai.
Veiksmi darbos!