Vai konservēšanai der visas gurķu šķirnes? Cik ilgi jākarsē burkas? Kādas ir biežāk pieļautās kļūdas gurķu marinēšanā? Un kādi ir izcila kraukšķa noslēpumi? Atbildes uz konservēšanas sezonas karstākajiem jautājumiem sniedz speciālisti.
Atbild pašmāju lielražotāju pārstāvji: “Orkla Latvija” zīmola “Spilva” vecākais inovāciju projektu vadītājs Mārtiņš Ragainis, SIA “Kronis” speciāliste Ilze Krusta un "Durbes velšu" īpašniece Evija Kopštāle.
Vai tiesa, ka konservēšanai der tikai noteiktas gurķu šķirnes?
Mārtiņš Ragainis skaidro, ka konservēšanai piemērotāki ir mazā izmēra lauku gurķi, kas nav pārauguši. “Derēs jebkura gurķu hibrīdšķirne, taču jāuzsver, ka laba saimniece iekonservēs garšīgus gurķus no jebkuras šķirnes, galvenais, lai izaug paši gurķi un nav sausa vasara bez mitruma.”
Evijai Kopštālei ir cits viedoklis — viņa norāda, ka
“garie siltumnīcu gurķi noteikti neder konservēšanai. Labāk, lai gurķīši ir mazi un ar kārpiņām.”
Savukārt Ilze Krusta piebilst, ka ir ļoti svarīgi, lai gurķi būtu svaigi un novākti neilgi pirms konservēšanas. “Ne mazāk svarīga ir gurķu kalibrēšana un izmērcēšana aukstā ūdenī pirms marinēšanas. Vismaz pāris stundas pirms konservēšanas gurķi ir jāpārlej ar vēsu ūdeni — tas ir ļoti svarīgs priekšnosacījums gurķu kraukšķīgumam.”
Gadās, ka lielā ieguldītā darba rezultātā gurķi ir ļengani, burku saturs saduļķojas vai pat "izšauj". Kādas ir biežākās kļūdas, kas tiek pieļautas, mājās konservējot gurķus?