Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Skābējam gurķus! Lietpratēja padomi un pārbaudīta recepte izcilam rezultātam (1)

Raksta foto
Foto: Shutterstock

“Tā nu sanācis, ka sālītie gurķi ģimenē garšo tikai man. Nespēju atturēties un vismaz viens tāds kreftīgs, pasāļš gurķis dienā ir jānograuž. Domāju, ka arī kādam no jums, šo lasot, jau siekala notecēja. Līdz šim pat nemācēju sālīt gurķus, bet, stāstot kaimiņienei par atrasto recepti, sapratu, ka viņa jau tā sen dara,” garšīgi stāsta pavārmākslas entuziasts Uldis Grīnbergs, atklājot pārbaudītu veidu, kā ieskābēt gardus gurķīšus.

Uldis recepti izmēģinājis ar domu otrajā dienā pēc ballītes pacienāt ciemiņus ar sālītajiem gurķīšiem, bet tie izdevušies tik gardi, ka nolēmis pietaupīt paša krājumiem. “Mazsālīto lasi viesiem atdevu, siļķi kažokā atdevu, šašliku atdevu, bet gurķiem teicu stingru “nē” - nedošu, pats ēdīšu! Tagad jūs saprotat, cik garšīgi sanāca. Arī tagad, rakstot graužu gurķīti. Neceriet, nedošu, pats grauzīšu, bet jums piedāvāšu recepti,” ar sev raksturīgo humora dzirksti smej jautrais pavārs.

Pirms ķerties pie gurķu skābēšanas, jāsarūpē:

  • 3 l trauks (stikla vai plastmasas);
  • Svaigi un stingri vidēja izmēra gurķi – tik daudz, lai piepildītu trauku;
  • 3 ĒK rupjā sāls;
  • Dilles ar kātiem un ziediem, ķiploki (daudzums pēc izvēles);
  • Upeņu lapas, mārrutku lapas (var aizstāt ar ozola lapām);
  • Graudu pipari, 1 lauru lapa, smaržīgie pipari.

Uldis iesaka tradicionālās trīslitru burkas vietā gurķu skābēšanai izmantot plastmasas spainīti ar vāku, jo tajā ir gan ērtāk visu salikt, gan daudz vieglāk izdabūt gurķus ārā.

“Spaiņa apakšā ieberu trīs ēdamkarotes sāls, palieku spaiņa apakšā dilles un citas garšvielas. Gurķiem nogriežu galus un izkārtoju spainīti, pārlieku cieši nesaspiežot. Pa vidam, protams, lieku garšaugus.”

Kad trauks piepildīts, tā saturu pārlej ar aukstu, nevārītu ūdeni tieši no krāna. Sāls nav jāmaisa! Traukam uzliek vāku un atstāj siltā telpā uzrūgt trīs dienas. “Pirmajā dienā nenotika pilnīgi nekas, otrajā sālījums paliks viegli duļķains un virspusē parādījās viegla putiņa, bet trešajā viss notika pilnā sparā. Trešās dienas vakarā nolej marinādi katliņā, uzvāra un ar vārošu pārlej gurķus. Vāku virsū, gurķi gatavi!” gurķu skābēšanas supervienkāršo scenāriju ieskicē Uldis.

Raksta foto
Foto: Ulda Grīnberga privātais arhīvs

“Ja jums ballītē būs tāds spainītis līdzi, šie gurķi pazudīs pirmie,”

apgalvo izdarīgais saimnieks, piebilstot, ka šādi skābēti gurķi nav arī cimperlīgi uzglabāšanā, “tos var uzglabāt, kur grib un cik grib – kaimiņienei jau divus gadus pagrabā stāv un nebojājas.”

Lai kraukšķīgi!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu