Kabačus var ēst svaigus, bet ķiršu kauliņi ir kaitīgi

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: vaivirga/Shutterstock.com

Laikā, kad daba mums dod tik daudz, mēdzam apmulst - kā labāk un veselīgāk - ēst svaigu, termiski apstrādāt? Vaicājām sertificētajai uztura speciāliste Gunai Rijkurei, kā pilnvērtīgi izbaudīt dārzeņu laiku un kā nenodarīt sev kaitējumu.

Uztura speciāliste sarunā norādīja, ka latvietis kopumā ir gana konservatīvs un pieturas pie ierastajām ģimenes tradīcijām, tāpēc nereti cep un vāra teju visu, lai gan daudzi dārzeņi ir gan veselīgi, gan ļoti gardi arī svaigi. 

Gurķus, tomātus, burkānus, puķkāpostus - tos svaigus uzgrauž teju katrs, tie ļoti iecienīti ir piknikos un kā daļa no uzkodu plates dažādās kopā sanākšanās, bet tie nav vienīgie, kas pelnījuši, ka tos notiesā svaigā veidā.

Piemēram, topinambūrs svaigs garšo pasakaini - kraukšķīgs un ar tīkamu saldu garšu. Tieši tāpat ar diemžēl gana aizmirsto kabača radinieku patisonu. Jā, arī kabaci un ķirbjus var ēst svaigus bez bēdu. Tāpat arī fenhelis, un, starp citu, šim dārzenim, tāpat kā mangoldam, ir ēdamas svaigas visas auga daļas!

Baklažānu un Briseles kāpostus arī var ēst svaigus, bet tas nav populāri. Iemesls ir vienkāršs, specifiskā garša un tekstūra. Baklažāns ir tāds pufīgs, bet apaļajiem kāpostiem ir pikanta, stipra garša, ko rada sinepju eļļa, kas daudziem varētu nešķist tīkama.

Bet visu ēst nevar! Uzturā nedrīkst iekļaut nenogatavojušos dārzeņus, augļus un ogas. Var rasties saindēšanās galvassāpju un kuņģa darbības traucējumu formā, smaguma pakāpe atkarīga no apēstā daudzuma un katra indivīda reakcijas. Arī kartupeļus, kas tikuši saulē un iekrāsojušies zaļi, nedrīkst ēst, jo tie satur kaitīgo solanīnu, kas arī var izraisīt saindēšanos ar augstāk minētajiem simptomiem.

Organismam kaitīgi ir arī dažādu ogu kauliņi, piemēram, ķiršu, plūmju, persiku, jo tie satur indīgo cianīdu.

Ja saēdas lielu daudzumu ķiršu ar visiem kauliņiem, sekas var būt letālas, jo tajos ir cianīds. Tiesa - apjomam jābūt patiesi ievērojamam.

Svaigs ir labs, gards un veselīgs, bet Guna norāda, ka tāpēc mums

nav jākļūst par trušiem un viss jākraukšķina.

Visa pamatā ir samērība. Maldīgs ir uzskats, ka svaigs allaž ir veselīgāks un noderīgāks nekā termiski apstrādāts. C vitamīnu, protams, vislabāk uzņemt no svaigiem, un ne vien svaigiem, arī veseliem dārzeņiem, jo, kā atklāja speciāliste,

kā burkānam pieskaras ar nazi, aptuveni 50% C vitamīna izzūd.

Bet karotīni labāk uzsūcas, ja produkts tiek viegli termiski apstrādāts. 

Der atcerēties, ka cepšana un fritēšana nav veselīgākā izvēle, tomēr tvaicēt, sautēt un sutināt - kāpēc ne. 

Speciāliste aicina izvērtēt sava šķīvja saturu un tajā iekļaut kā svaigus, tā arī termiski apstrādātus dārzeņus, un laba proporcija būs tieši puse uz pusi.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu