Ko ēst, kad karsti: 10 produkti vasarai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Just dance/Shutterstock.com

Kad temperatūras stabiņā rādītājs kāpj virs + 25 grādiem, organisms izjūt spēcīgāku nogurumu. Apetīte mazinās, slāpes pieņemas spēkā. Lai justos labi, veic izmaiņas savā ēdienkartē. 

Gada siltajos mēnešos mainās mūsu ēšanas paradumi. No vienas puses, apzināti cenšamies ēst mazāk, lai nomestu liekos kilogramus un labāk izskatītos pludmales sezonā. No otras puses - notiek izmaiņas vielmaiņā, kas saistītas ar augstāku gaisa temperatūru. Jāpiebilst, ka karstuma dēļ cilvēka enerģijas līmenis samazinās vidēji par 5%, tāpēc centies neēst smagu un kalorijām pārbagātu pārtiku, skaidro "Food in my room".

Iespējams, esi ievērojis, ka karstajās dienās jūtami samazinās apetīte, toties palielinās slāpes. Tas tādēļ, ka ķermenis zaudē šķidrumu, pastiprināti svīstot, samazinās arī siekalu daudzums mutē un vairāk slāpst. Tikt galā ar slāpēm palīdzēs ne tikai parasts minerālūdens vai dažādas nesaldas sulas un dzērieni, bet arī daži produkti, kurus ļoti ieteicams iekļaut vasaras ēdienkartē.

Gurķi

Visiem zināms, ka 96% gurķa sastāv no ūdens, tieši tāpēc tas tiek uzskatīts par ideālu produktu, kuru lietot karstā laikā. Gurķi vienlaicīgi nomāks gan izsalkumu, gan slāpes, tāpēc noteikti tos izmanto, gatavojot salātus.

Selerija

Vēl viens lielisks vasaras produkts - selerija. Tas ir viegls, atsvaidzinošs, tāpēc būs lielisks kā uzkoda starp ēdienreizēm. Ūdens satura ziņā selerija teju panāk gurķi, plus nesatur daudz kaloriju, tātad - nekādā veidā nekaitēs tavai figūrai.

Avenes

Vasaras ēdienkarte nav iedomājama bez ogām. Lēnām "ieskrienas" ogu sezona, tāpēc īpašu uzmanību pievērs sulīgajām avenēm. Baudot šīs ogas, aizpildīsi C vitamīna deficītu, kas bieži rodas intensīvu saules staru ietekmē, un tās ļaus nedaudz samazināt ķermeņa temperatūru.

Bulgāru pipars

Saldais bulgāru pipars ir tas dārzenis, kurš ēdienkartē jāiekļauj visa gada garumā. Ziemā tas palīdz uzturēt imunitāti, bet vasarā tikt galā ar karstumu un periodisko dehidrāciju.

Cukini

Veselīga uztura piekritēji noteikti zina, cik šie gardie dārzeņi ir organismam noderīgi. Varas ēdienkartē tie īpaši labi iederas, jo tie ir viegli sagremojami, nerada smaguma sajūtu, bet tajā pašā laikā rada sāta sajūtu uz ilgu laiku.Tieši tas ir vajadzīgs karstā laikā, kad nav ieteicama trekna un smagnēja pārtika.

Tomāti

Tomāti satur likopēnu, kas ir atzīts par vienu no vērtīgākajiem un spēcīgākajiem antioksidantiem. Ultravioleto staru ietekmē, kuri ir īpaši aktīvi tieši vasarā, šūnās veidojas brīvie radikāļi, pret kuriem nepieciešami antioksidanti. Lai aizsargātu organismu, ēd pēc iespējas vairāk tomātu, jo īpaši no svaigiem tomātiem var pagatavot gan svaigus salātus, gan ļoti gardas aukstās zupas.

Upenes

Jo vairāk ogu vasaras sezonā ēdīsi, jo labāk būs tavam organismam. Bet, ja runā par to, kuras ogas labāk ļaus "pārciest" vasaras karstuma periodus, tad tās noteikti būs upenes.

Augstas temperatūras ietekmē sabiezē asinis, bet upenes satur asinsvadus paplašinošas vielas, kā rezultātā tiek atvieglota asinsrite. Tātad - nekāda pietūkuma un viegla ķermeņa sajūta.

Svaigi zaļumi

Svaigi zaļumi, īpaši, ja tie nav no veikala plaukta, bet no dārza dobes, būs absolūti neaizstājami produkti vasaras sezonā. Tie palīdz sabalansēt ūdens un sāļu daudzumu, kas ir īpaši svarīgi karstumā. Pievērs īpašu uzmanību lapu salātiem, skābenēm un spinātiem, bet neaizmirsti arī par aromātiskajām dillēm.

Kivi

Mums vasara jau sen ir kļuvusi par tādu kā svētku laiku, kuru gaidām pēc aukstās ziemas. Tomēr ķermenis izjūt arī stresu dedzinošās saules, augstās temperatūras un mitruma dēļ. Ikdienā apēdot kādu kivi, uzlabosi sirdsdarbību, kurai vasarā aktīvāk jāsūknē asinis un jānomierina nervu sistēma.

Greipfrūts

Šis auglis ir C vitamīna bumba. Saulainajā laikā C vitamīns ķermenim ir īpaši nepieciešams. Greipfrūtu vari pievienot smūtijam, spiest no tā sulu vai izmantot salātos. Tici - ķermenis būs pateicīgs par tādu vitamīniem bagātu atbalstu karstumā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu