Latvju saimniece Brigita Puriņa sieru sien svētku laikā katru gadu, tāpēc zināšanu gana, lai padalītos ar kaudzīti padomu, kas noteikti noderēs siera siešanas iesācējiem.
Seši siera siešanas padomi iesācējiem no īstenas saimnieces
“Ik gadu Jāņu siera gatavošana ir mana nepieciešamība un rituāls, kas mājās rada Jāņu noskaņu, sajūtas, smaržas un garšas,” stāsta televīzijas šova “Īstās latvju saimnieces” 5. sezonas uzvarētāja, pavārgrāmatu kolekcionāre un ēšanas kultūras entuziaste Brigita Puriņa.
1. Pretēji pieņemtajam uzskatam, ka siers sanāks tikai no lauku piena, var izmantot arī veikala pienu, bet tad jāizvēlas vistreknāko pieejamo.
2. Biezpienam jābūt sausam un vislabāk pāris dienu nostāvējušam. Pavisam svaigs biezpiens neder, jo tad piens var “nesaiet” sierā. Ja tā tomēr gadās, tad glābt to var, pievienojot citronu sulu vai citu skābinātāju.
3. Ja patīk eksperimenti, tad ķimenes var aizstāt ar kaņepju sēklām vai sev tīkamām garšvielām, bet tad galaprodukts vairs nebūs īsts Jāņu siers.
4. Lai biezpiens nepielīp pie marles, tā jāsamitrina ar ūdeni.
5. Jo treknākas sastāvdaļas, jo siers sanāks mīkstāks un garšīgāks.
6. Jo ilgāk siera masu karsē, jo tas kļūst cietāks.
Divu īstenu latvju saimnieču siera receptes meklē te: