Izmet mazāk: tipiskākās kļūdas, ko pieļaujam produktu uzglabāšanā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Popescu Gelu Sorin

Ir ērti un maciņam draudzīgi doties uz veikalu retāk, piepirkt produktus ilgākam laikam un priecāties par pilnu ledusskapi, bet ir kāds būtisks BET. Ir svarīgi zināt, kā tos pareizi uzglabāt, lai nekas nav jāizmet.

Ar zaļumiem kā ar puķēm.

Ja vēlies, lai baziliks, dilles, pētersīļi un citi līdzīgie zaļumi ir pēc iespējas ilgāk svaigi, liec to kātiņus ūdenī, parūpējies, lai lapiņas ir sausas, tad apklāj ar maisiņu un ievieto ledusskapī. Šādi uzglabājot zaļumus, tie var saglabāties svaigi pat divas nedēļas.

Cieti, negatavi avokado

Ja esi nopircis mīkstu un patiesi gatavu avokado, to uzglabā ledusskapī.  Ja ir sanācis iegādāties zaļo gardumu, kas nav gatavs, uzglabā to istabas temperatūrā, līdz tas nogatavojas, un tikai tad pārcel uz ledusskapi, bet vēl labāk – apēd!

Nemazgā pirms uzglabāšanās

Pierādīts: augļu un dārzeņu nomazgāšana pirms uzglabāšanas ledusskapī samazina to glabāšanas ilgumu. Vainīgs ir papildu mitrums, kas izraisa augļu un dārzeņu bojāšanos, jo ledusskapī vide jau tā ir mitra.

Ir produkti, kas jāuzglabā atsevišķi.

Augļus un dārzeņus, kas izdala spēcīgas gāzes, nav vēlams novietot blakus citiem produktiem (tādi ir āboli, banāni un avokado). Tie jānovieto atsevišķi.

Tādus dārzeņus kā brokoļi, burkāni un kartupeļi var glabāt kopā, bet ne pie citiem dārzeņiem.

Citi svaigie augļi un dārzeņi, piemēram, paprika, ogas un kalē kāposti, ir novietojami jebkur, tos citi augi neietekmēs.

Lai selerija vienmēr kraukšķīga

Ne vienmēr izdodas izmantot visus seleriju kātus, ledusskapī tie bieži vien savīst. Lai tie ilgstoši ir kraukšķīgi, nemazgātus ietin folijā un uzglabā ledusskapī, dārzeņiem paredzētajā plauktā.

Lai siers vienmēr mīksts un aromātisks

Folija vai pārtikas plēve nāks palīgā, bet, lai šie ķīmiskie elementi nebūtu tiešā saskarē ar produktu, ko ēdīsi, pirms tīšanas plēvē izmanto vaska papīru. Papīrs starp sieru un plastmasu būs kā drošības barjera, bet pārtikas plēve novērsīs siera sakalšanu.

Vēl viens ieteikums: lai cik rūpīgi esi ietinis sieru, nenovieto to blakus spēcīga aromāta produktiem, jo vienalga saglabājas risks, ka aromāts tiks absorbēts.

Piena produktu vieta nav ledusskapja durvīs

Lai arī teju katram no mums gan krējuma paciņa, gan piena pudele tiek novietota ledusskapja durvīs, tā vieta nav labākā izvēle. Virinot ledusskapja durvis, tām bieži piekļūst siltums, kas bojā produktu. Ne velti piens nereti saskābst pirms norādītā derīguma termiņa uz iepakojuma. Vidējie ledusskapja plaukti būs daudz piemērotāki, ja vēlies, lai piena produkti ilgāk baudāmi.

Ar olām tāpat kā ar pienu

Olas nevajadzētu pakļaut temperatūras svārstībām, tieši tāpēc ledusskapja durvis nebūs laba izvēle.

Šampinjoni ledusskapī

Sēnes patiesi ilgāk svaigas būs ledusskapī, bet ir kāda nianse. Tās nereti pārdod plastmasas kastītē, kas papildus ietīta plēvē. Šādā iepakojumā veidosies kondensāts, kas sēnes sabojās, tāpēc, pirms liec tās ledusskapī, izņem no plastmasas, ietin papīra dvielī un saliec papīra maisiņā.

Raksts tapis sadarbībā ar PTA.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu