7 triki, kā apmānīt smadzenes, lai sāktu ienīst "ātrās uzkodas"

Ilustratīvs attēls. Foto: kirill_makarov/Shutterstock
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Atkarība no "ātrajām uzkodām" un neveselīgas pārtikas ir pavisam reāla problēma, lai cik nereāli tas izklausītos. Pētījumi skaidri parāda, ka cilvēki alkst pēc našķiem. Un ne velti, jo tajos ir pareizās tauku, cukura un sāls proporcijas, lai pretoties kārdinājumam būtu teju neiespējami. Taču viss vēl nav zaudēts, biznesa portāls "Motivation Grid" ir apkopojis konkrētas taktikas, kuras regulāri praktizējot šķietami neuzveicamais kārdinājums kļūst pievarams.

1. Iepazīstiet savu psihi

Nav nekā svarīgāka šajā dzīvē, kā iepazīt pašam sevi - izprast savu domu gaitu un netikumus. Neviens cits labāk par jums pašiem nezinās, pēc kā visvairāk alkstat - vai tie ir saldumi, vai tomēr lielais burgera komplekts? Eļļā vārītie kartupeļu salmiņi vai saldējuma kokteilis? Kad būsiet atbildējuši uz šiem jautājumiem, atturēties no konkrētajiem produktiem jau kļūs mazliet vieglāk.

Pati pirmā lieta, kas ir jāizdara, - mājās jāatsakās no neveselīgo našķu glabātuves. Ja runa ir par cukurotiem izstrādājumiem, mājās uzglabājiet tikai augļus, riekstus un pilngraudu produktus, kas sastāv ne vairāk kā no piecām sastāvdaļām. Nav noslēpums, ka cilvēki visbiežāk mielojas ar to, kas ir rokas stiepiena attālumā.

Vēl viena lieta, neatkarīgi no tā, ko jūs darāt vai kur atpūšaties, neejiet uz "ātrās ēdināšanas" vietām, kad plānojat pavadīt laiku ar draugiem. Neatkarīgi no tā, cik ļoti jūs mēģināsiet izvairīties no nevēlamās pārtikas, tas kļūst gandrīz neiespējami, ja esat pakļauts draugu spiedienam vai esat alkohola reibumā. Vislabāk ir izmēģināt izvairīšanās politiku, nevis iedzīt sevi dilemmā.

2. Plānošana

Plānošana allaž strādā neatkarīgi no tā, ko esat iecerējis paveikt savā dzīvē. Veiksmes atslēga ir šāda: ja jums ir mērķis vai konkrēta ideja, jūs neviļus virzāties uz to. Tātad, kādiem vajadzētu būt ēšanas paradumiem, kas palīdzētu atturēties no nevēlamas vai pārstrādātas pārtikas?

Labs sākums ir izveidot pārtikas preču sarakstu, pirms dodaties iepirkties. Tas palīdzēs izvairīties no meistarīgi izvietotajiem mārketinga slazdiem un ņirbošajām akcijām pie, visticamāk, ne tiem veselīgākajiem produktiem.

Nākamais solis noteikti ir jau laikus izdomāt maltīti. Pēc iespējas ir jāizvairās no sviestmaizēm vai iepriekš apstrādātiem ēdieniem. Arī šie produkti ir nevēlami.

Plānojiet ēdienreizes, sākot no uzkodām līdz galvenajai maltītei un beidzot ar desertu. Tas palīdzēs jums ievērot veselīgu uzturu. Kad esat mājās, gatavojiet ēdienu paši un padariet procesu pēc iespējas interesantāku. Tas iedvesmos to darīt katru dienu!

Turklāt ir ieteicams plānot arī to, ko ēdīsiet nākamajā dienā.

3. Nesatricināms nodoms

Plāns ir bezjēdzīgs, ja pie tā nepieturas. Nedomājiet, ka veselīgs ēdiens pats sevi pagatavos un nonāks tev uz šķīvja. Pie plāna ir jāpieturas. Atbrīvojieties no visiem produktiem, kas atrodas virtuvē vai ledusskapī un kurus var saukt par nevēlamiem. Tāpat jāiztīra sava slepenā našķu krātuve. 

Nepārtraukti sevi ir jāmotivē un jāatgādina sev, ka veselīgs uzturs uzlabos jūsu dzīvi un veselību. Ja kas, arī sportošana palīdz turēties pie plāna. Ja līdz šim ar sportošanu esat bijis uz "jūs", pievienojieties kādām grupu nodarbībām, kas varētu būt trenažieru zālē vai jogas studijā. Sportošana palīdzēs atbrīvoties no atkarības no neveselīgas pārtikas!

4. Košļā vairāk, rij mazāk

Vai zinājāt - ja veltīsiet konkrētu laiku košļāšanai, visticamāk, apēdīsiet mazāk? Pat ja tā ir kāda ātrā uzkoda! 

Tā ir taisnība, saskaņā ar zinātni. Laiks, ko pavadi, košļājot ēdienu, pagarinās kopējo ēšanas ilgumu. Saskaņā ar pētījumiem, 20 minūtēs no brīža, kad cilvēks sāk ēst, kuņģis dod signālu par sāta sajūtu.

Tāpēc mēģiniet pavadīt šīs 20 minūtes košļājot. Lai pieradinātu sevi pie tā, būs vajadzīgs zināms laiks, taču ar laiku tas kļūs par ieradumu.

5. Pievērsiet uzmanību krāsām un videi

Iespējams, esat pamanījis, ka "McDonald’s" dizainā izmantota sarkanā un dzeltenā krāsa. Šīs krāsas kopā ar oranžo ir tās, kas var izraisīt izsalkumu. Tas ir iemesls, kāpēc lielākā daļa ēstuvju dod priekšroku šīm krāsām savā dizainā. Pārliecinieties, ka jūsu ēšanas zona ir garlaicīga - bez šiem toņiem.

6. Jo vairāk zināt, jo mazāk "sliktās" pārtikas patērēsiet

Izglītojieties, tas ir vienkārši. Noskatieties video vai izlasiet kādu rakstu, lai uzzinātu, kā tiek taisītas ātrās uzkodas, un sagribēsiet tās pārtraukt patērēt vienā acumirklī. Vai zinājāt, ka rozā un sarkanā pārtikas krāsviela tiek iegūta no košeniles (kaltētas kukaiņu Coccus Cacti sieviešu daļas)?

Šis un daudzi citi "neērti" fakti palīdzēs jums pārvarēt atkarību no neveselīgās pārtikas.

7. Mēs visi esam tikai cilvēki - JĀ atpūtas dienām!

Neviens neliek pilnībā izsvītrot ātrās uzkodas vai saldumus no ēdienkartes. Būsim reāli - tas ir teju neiespējami. Turpiniet našķēties, bet dariet to kontrolēti - ievērojiet atslodzes dienas, piemēram, reizi nedēļā, kad teju neko sev neliedzat. Šāda brīvība palīdzēs atturēties no neveselīgas pārtikas un ierobežot alkas pēc tās ikdienā.

Ja startā "ātro uzkodu" vai saldumu izslēgšana no savas dzīves var šķist neiespējama, atcerieties, ka tikai darot var sasniegt pilnību!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu