No mazotnes esam mācīti, ka karstu ēdienu ledusskapī ievietot nedrīkst, citādi tas sabojāsies. Kāpēc no paaudzes paaudzē tiek nodots šis ieteikums, kādi ir riski, ja to pārkāpj?
Samazinās kalpošanas laiks
Ledusskapja "sirds" ir motors-kompresors. Tas darbojas cikliski (ar atpūtas pārtraukumiem), lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu un palielinātu motora kalpošanas laiku. Ievietojot karstu trauku ledusskapī, kompresors vairākas stundas darbojas bez pārtraukuma, līdz siltais trauks ir atdzesēts tādā pašā temperatūrā kā pārējie produkti. Tādēļ kompresora tinums var kļūt ļoti karsts un izdegt. Ja ledusskapis nav ļoti jaudīgs, tas, iespējams, netiks galā ar slodzi un saplīsīs, vai arī resursi beigsies ātrāk un tas kalpos īsāku laiku.
Darba kvalitātes pasliktināšanās
Ievietojot ledusskapī trauku ar karstu zupu vai citu ēdienu, tas sāk intensīvi tvaikot. Tvaikam atdziestot, tas uz ledusskapja sienām veido ledus kārtiņu, radot sava veida "kažoku", kas neļauj freonam (vielai, kas ir atbildīga par vienmērīgu ledusskapja atdzišanu) darīt savu darbu. Tā rezultātā samazinās dzesēšanas efektivitāte un palielinās kompresora slodze. Sekas jau zināmas - tiek samazināts ledusskapja kalpošanas laiks.