Lai pārtika, arī ēdieni, kas mājās rūpīgi pagatavoti, ilgāk saglabātos svaigi un baudāmi, zinām, ka jāuzglabā ledusskapī, bet nav arī noslēpums, ka tikko ceptas kotletes vai izvārīta skābeņu zupa vispirms jāatdzesē un tikai tad to pārvieto uz ledusskapi. Skaidrojam, kāpēc.
Kāpēc karstam ēdienam nav vietas ledusskapī?
No mazotnes esam mācīti, ka karstu ēdienu ledusskapī ievietot nedrīkst, citādi tas sabojāsies. Kāpēc no paaudzes paaudzē tiek nodots šis ieteikums, kādi ir riski, ja to pārkāpj?
Samazinās kalpošanas laiks
Ledusskapja "sirds" ir motors-kompresors. Tas darbojas cikliski (ar atpūtas pārtraukumiem), lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu un palielinātu motora kalpošanas laiku. Ievietojot karstu trauku ledusskapī, kompresors vairākas stundas darbojas bez pārtraukuma, līdz siltais trauks ir atdzesēts tādā pašā temperatūrā kā pārējie produkti. Tādēļ kompresora tinums var kļūt ļoti karsts un izdegt. Ja ledusskapis nav ļoti jaudīgs, tas, iespējams, netiks galā ar slodzi un saplīsīs, vai arī resursi beigsies ātrāk un tas kalpos īsāku laiku.
Darba kvalitātes pasliktināšanās
Ievietojot ledusskapī trauku ar karstu zupu vai citu ēdienu, tas sāk intensīvi tvaikot. Tvaikam atdziestot, tas uz ledusskapja sienām veido ledus kārtiņu, radot sava veida "kažoku", kas neļauj freonam (vielai, kas ir atbildīga par vienmērīgu ledusskapja atdzišanu) darīt savu darbu. Tā rezultātā samazinās dzesēšanas efektivitāte un palielinās kompresora slodze. Sekas jau zināmas - tiek samazināts ledusskapja kalpošanas laiks.
Plaukta deformācija
Mūsdienu ledusskapjos plaukti parasti ir izgatavoti no stikla. Novietojot smagu katlu ar karstu zupu uz atdzesēta plaukta, tas piedzīvo ļoti straujas temperatūras izmaiņas un rezultātā veidojas siltuma deformācijas. Šeit darbojas tas pats princips kā tad, ja aukstā stikla kausā ar plānām sienām ielej verdošu ūdeni. Ledusskapja plaukta stikls zem pannas uzsilst un izplešas, bet pārējais stikls paliek tajā pašā temperatūrā. Stikla plaukts ne vienmēr saplaisās, bet var parādīties mikroplaisas, kas laika gaitā samazinās tā izturību.
Labvēlīga vide baktērijām
Ledusskapis, kā zināms, ir paredzēts, lai uzturētu pārtiku svaigu un novērstu baktēriju vairošanos. Šim nolūkam tiek uzturēta nemainīga temperatūra. Ievietojot ledusskapī karsto trauku, iekšējā temperatūra kamerā paaugstinās pat uz vairākām stundām. Šādi netiek nodrošināta zema un vienmērīga temperatūra, bet gan tiek radīta vide, kurā baktērijas sāk vairoties un bojā ēdienu.
Secinājums ir gaužām vienkāršs: mūsu māmiņu likums joprojām ir aktuāls arī šodien - pirms zupas ievietošanas ledusskapī ļauj tai atdzist. Ja ārā ir ziema vai rudens, to izdarīt ir vēl vieglāk - ja ir tāda iespēja, vienkārši iznes trauku uz balkona, un tas sasniegs vajadzīgo temperatūru uzglabāšanai ledusskapī vēl ātrāk.