Piens, kafija un šokolāde: kā pārtika var konfliktēt ar medikamentiem?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Fischeron/Shutterstock.com

Labi zināms, ka ir medikamentu kombinācijas, kuras nevajadzētu lietot kopā – nevēlama vai novājināta efekta dēļ. Mazāk zināms fakts, ka arī noteikti ēdieni un dzērieni iespaido zāļu efektivitāti.

Pirms uzsākt lietot jaunu medikamentu, svarīgi aprunāties ar ārstu vai farmaceitu, kā arī uzmanīgi izlasīt zāļu lietošanas instrukciju, lai uzzinātu vai preparāts draudzējas un vai nav konfliktā ar kādu jūsu iemīļotu kārumu. Par to sīkāk „Mēness aptieka” farmaceite Ērika Pētersone.

Piens

Piens var apgrūtināt organisma spēju uzņemt dažas antibiotikas. Tam par iemeslu ir pienā esošās minerālvielas – galvenokārt kalcijs un magnijs – kā arī proteīns kazeīns. Lietojot antibiotikas, jānoskaidro, vai uzturā nav jāierobežo svaigie piena produkti.

Šokolāde

Īpaši tumšā šokolāde var novājināt efektivitāti medikamentiem, kas ir paredzēti pret trauksmi vai vieglākai aizmigšanai. Tajā pašā laikā tā var pastiprināt stimulantu efektu. Visbeidzot – cilvēkiem, kuri lieto antidepresantus depresijas ārstēšanā, tumšā šokolāde var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos.

Greipfrūts

Šis citrusauglis izmaina to, kā noteiktas šūnas aknās uzņem un pārvieto vielas organismā – tas var ietekmēt vairāk nekā 50 medikamentus. Piemēram, greipfrūta sula var padarīt antibiotiskos līdzekļus vai antiagregantus mazāk efektīvus vai savukārt holesterīna līmeni pazeminošu preparātu pārāk spēcīgu.

Lakrica

Cilvēki reizēm to izmanto, lai atvieglotu gremošanu vai vienkārši padarītu ēdienu aromātiskāku. Bet lakricā ir glicirizīns, kas var pavājināt dažu to zāļu iedarbību, kas paredzētas, lai novērstu nevēlamu imūnsistēmas reakciju pēc orgānu transplantācijas.

Alkohols

Iespējams vislabāk zināmā viela, ko nav vēlams lietot kopā ar daudziem un dažādiem medikamentiem. Alkohols daudzas zāles, ieskaitot dažus medikamentus asinsspiediena un sirds slimību ārstēšanai, padara mazāk efektīvas vai pat pilnīgi neefektīvas. Tajā pašā laikā tas var pastiprināt citu zāļu iedarbību, padarot tās stiprākas nekā paredzētā deva, tādējādi potenciāli radot bīstamību veselībai.

Kafija

Kafijas stimulējošais efekts ir plaši pazīstams, tādēļ nav brīnums, ka tā novājina efektu vairākiem antipsihotiskajiem medikamentiem. Savukārt ir medikamenti, kuru iedarbību tā pastiprina kopā ar to blakusefektiem. Visbeidzot, kafija apgrūtina organisma spēju uzņemt dzelzi, tādēļ nav ieteicama tiem, kuriem ir dzelzs deficīta anēmija.

Žeņšeņs

Arī žeņšeņs vājina dažu medikamentu efektivitāti. Vēl jo vairāk – tas paaugstina iekšķīgas asiņošanas risku, ja tiek lietots kopā ar asinis šķidrinošiem medikamentiem, kā arī pretiekaisuma zālēm. Visbeidzot, ir medikamenti, ar kuriem kopā lietots, žeņšeņs var izraisīt galvassāpes, miega problēmas, hiperaktivitāti un nervozitāti.

Asinszāle

Kaut gan to reizēm lieto cilvēki ar depresiju, nav pierādījumu, ka asinszālei ir ievērojams šo vai citu slimību ārstējošs efekts. Savukārt ir zināms, ka asinszāle var likt aknām izdalīt noteiktus enzīmus (savienojumus, kas ietekmē ķīmiskas reakcijas organismā), kas pavājina dažādu medikamentu iedarbību. To skaitā ir paaugstināta holesterīna gadījumos lietotie medikamenti, zāles, ko lieto erektilās disfunkcijas gadījumos, kā arī medikamenti dažādu sirds problēmu ārstēšanai.

Ginkgo Biloba

Šo augu izmanto, lai novērsu augstu asinsspiedienu, demenci, tinnītu (zvanīšanu ausīs) un citas slimības – taču, līdzīgi kā asinszāles gadījumā, nav pierādījumu, ka tas patiešām palīdzētu. Savukārt ir labi dokumentēta tā negatīvā iedarbība uz medikamentiem, kas paredzēti krampju kontrolēšanai.

Dzelzs un uztura bagātinātāji

Dzelzs var pazemināt efektu medikamentam, ko lieto hipotireozes (slimības, kuras gadījumā vairogdziedzeris neizdala pietiekami daudz hormonus) pacienti. Šī iedarbība ir pietiekami ievērojama, lai būtu svarīgi izvairīties pat no multivitamīnu produktiem, ja tajos ir daudz dzelzs. Ja tomēr papildu dzelzs uzturā ir nepieciešama, par risinājumiem ir jākonsultējas ar ārstu.

K vitamīns

It īpaši par K vitamīnu saturošu produktu uzņemšanu ir jāuztraucas cilvēkiem, kas lieto antikoagulantu jeb medikamentu, kas paredzēts asins šķidrināšanai. K vitamīns var vājināt tā darbību un tādējādi paaugstināt trombu risku. Brokoļi, Briseles kāposti, kāposti, pētersīļi un spināti ir bagāti ar K vitamīnu. Tie nav jāizslēdz no uztura pilnībā, bet ir vērts izvērtēt savu ēdienkarti.

Farmaceites padomi:

  1. Vienmēr uzmanīgi izlasiet zāļu lietošanas instrukcijas un īpaši brīdinājumus par iespējamu medikamentu nesaderību un blakusefektiem.
  2. Uzglabājiet zāles oriģinālajos iepakojumos, lai tās būtu viegli identificēt un jebkurā laikā atsvaidzināt atmiņu par to lietošanu.
  3. Pievērsiet uzmanību, kad ārsts izraksta zāles un stāsta par to lietošanu; uzdodiet jautājumus, ja ir kādas neskaidrības!
  4. Nekautrējies prasīt farmaceitam padomu par bezrecepšu medikamentu lietošanu un potenciālu nesaderību ar recepšu medikamentiem, kurus jau lietojat.
  5. Neslēpiet no ārsta un farmaceita to, kādus medikamentus un ārstnieciskos augus lietojat, kā arī esiet atklāti informācijā par savu diētu un paradumiem.
  6. Ja šķiet, ka visu par savām zālēm, kuras lietojat, nevarat atcerēties, izveidojiet sarakstu un nēsājiet to līdzi!
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu