Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Baltie un zaļie sparģeļi: ar ko tie atšķiras?

Raksta foto
Foto: Gudrun Muenz/Shutterstock.com

Veikalu plauktus arvien vairāk piepilda sparģeļi - to sezona tuvojas pilnbriedam. Mūsu veikalos visbiežāk redzam zaļus sparģeļus un mazliet retāk baltus. Kā garšo sparģeļi, kāpēc to krāsa atšķiras un ko tas ietekmē? Skaidrojam!

Ja esi to cilvēku vidū, kas sparģeļus nav ēduši, mēģināsim izstāstīt, kā tie garšo:

Sparģeļu garšu nedaudz ietekmē gan šķirne, gan sezona, tomēr lielākoties vairumam cilvēku tie pēc garšas atgādina brokoļus un zaļo zirnīšu pākstis. Garša ir maiga un lieliski sader gan ar citiem dārzeņiem, gan gaļu un zivīm.  

Tā kā ne garšu, ne smaržu nav iespējams precīzi aprakstīt, aicinām tevi mesties piedzīvojumā un, ja līdz šim neesi šo gardumu baudījis, pagatavot un nogaršot!

Zaļš un balts - ar ko tie atšķiras?

Varētu likties, ka ar sparģeļiem ir līdzīgi, kā, piemēram, ar āboliem - katrs no savas ābeles jeb katram sava šķirne. 

Jā, patiesi, sparģeļiem ir vairākas šķirnes, bet balti un zaļi ir arī vienas šķirnes ietvaros. Kā? Pavisam vienkārši. Līdzīgi kā ar cilvēka ādu, kas saulē iegūst citu krāsu, tāpat arī ar sparģeļiem.

Lai iegūtu balto sparģeļu ražu, tos nogriež, tiem atrodoties vēl zem zemes, kur saule vēl nav tikusi klāt. 

Ne tikai krāsa atšķiras. Balto sparģeļu garša ir maigāka, toties miziņa var būt nedaudz cietāka, tāpēc tos reizēm vajag nomizot, kamēr zaļos var mizot retāk.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu