“Saldētavā man bija apmēram 0,5 kg cūkas aknu un 1 kg cūku ādu, kas bija zīlītēm gādātas,” stāsta Ilze. “Tad nu nolēmu, ka uz veikalu nebraukšu, bet gaļu likt uz maizītes tomēr gribas.”
Viņa precizē, ka cūku ādas un aknas var nopirkt gan tirgū, gan veikalā:
“Manā vietējā “Top” veikalā aknas maksāja 1,60 eiro/kg, ādas 50 centi/kg.”
Saimniece pamāca, ka vispirms aptuveni 40 minūtes (kopš vārīšanās brīža) uz lēnas uguns jānovāra cūku aknas un ādas ar garšvielām (sīpols, pāris ķiploka daivas, lauru lapas, pipari, sāls, zaļumu kāti), pārlejot ar trīs litriem ūdens un pēc nepieciešamības noputojot. Pēcāk buljonu nokāš.
Daļu vārīto ādu Ilze pamīšus ar vārītu olu, ķiploku un zaļumiem salika koka maizes traukā, bet šim nolūkam var izmantot arī kādu plastmasas kastīti no virtuves krājumiem.
Visu pārlej ar buljonu, nopresē, liek atdzist un sarecēt ledusskapī vai citā vēsā vietā. Gatavu izņem no formas, griež šķēlēs un ceļ galdā ar rupjmaizi, sinepēm vai mārrutkiem.
Pārējās ādas un aknas samaļ, pievienojot daudz svaigu ķiploku, sāli un piparus pēc garšas, visu samaisa ar atlikušo buljonu, lej bļodiņās un noliek vēsumā sarecēt. Atdzisušu bauda, liekot uz maizes.
ādās ir daudz dabīgā želatīna, tādēļ aukstā gaļa labi sarec, turklāt šis ir arī lielisks un lēts modernā kolagēna avots.
“Tā nu rezultātā man no “cirvja kāta” sanāca apmēram 2 kilogrami gaļas ruletes un 3 kilogrami aknu aukstās gaļas ar pašizmaksu ap 2 eiro,” teic Ilze Briede.