Kad ēdienam pievienot lauru lapas? Atstāt tās katlā vai izmest? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Marina Onokhina/Shutterstock.com

Lauru lapas ir ļoti klasisks garšaugs, kas katrai saimniecei un saimniekam ar stāžu noteikti ir atrodams virtuves garšvielu plauktiņā. Jaunākas paaudzes kulināri, iespējams, tās izmanto retāk, priekšroku dodot eksotiskākām garšām (lai gan šīs lapas ir neatņemamas tik eksotiskās virtuvēs kā indiešu), tomēr skaidrs ir viens - lauru lapas ir brīnišķīgas un ēdienam piešķir lielisku garšu, bet...

Kāpēc pievienot ēdienam lauru lapas?

Lauru lapas ierasti pievieno zupām un dažiem pamatēdieniem, piemēram, sautējumos, sātīgās gaļas mērcēs. Zupas patiešām kļūst garšīgākas un aromātiskākas, ja tās tiek pareizi vārītas un tiek izmantotas pareizās garšvielas.

Pievieno lauru lapu šķidrākai zupai 5 minūtes pirms tā ir gatava. Ja gatavo biezzupu - 10 minūtes pirms vārīšanas procesa beigām.

Tādējādi saglabāsies pareizā garša un pat dažas no auga labvēlīgajām īpašībām.

Par ideālo proporciju tiek uzskatītas 2 lauru lapas uz 1 litru vai vienu kilogramu ēdiena.

Pievienojot mazāk, garša nebūs jūtama, bet vairāk - tā būs pārāk spēcīga un radīs nepatīkamas sajūtas kaklā.

Starp citu, daudzi nezina, bet, lai “aktivizētu” lauru lapu, pirms tās lietošanas ieteicams to apliet ar verdošu ūdeni, parīvēt starp pirkstiem vai viegli apdedzināt virs liesmas (bet tā, lai gaiši brūna, ne melna) - izmēģini!

Neiesaka pievienot lauru lapas vistas buljonam, sīpolu zupai vai zupām, kurās izmanto saldo krējumu. To vietā labāk izmantot alternatīvu: baziliku, rozmarīnu, seleriju vai pētersīļus.

Citos gadījumos šīs aromātiskās lapas labi iederas duetā ar smaržīgo piparu graudiem.

Pirms maltītes pasniegšanas lauru lapas no ēdiena jāizņem, jo tās ir cietas un asas un var pat saskrāpēt aukslējas. Jāizņem ne tikai no konkrētās porcijas, bet arī no katla vai pannas, jo ēdiens joprojām, kamēr ir silts, turpinās "izvilkt" garšu un beigās tās vienkārši var būt par daudz. Nemaz nerunājot par to, ka izmantoto lapu garša, maigi sakot, nav patīkama. 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu