Vai karstā gaisa friterī drīkst likt foliju?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: MZZ001/Shutterstock.com

Līdzās tējkannām, tosteriem un mikserim daudzās mājsaimniecībās savu vietu pēdējā gada laikā ir ieņēmis modernais virtuves palīgs - karstā gaisa friteris. 

Cilvēku mīlestību šis virtuves palīgs iekaroja ar to, ka tajā maltīti iespējams pagatavot patiesi īsākā laikā un atšķirībā no parastā fritera produkti nav jāpeldina eļļā. Tiesa gan, mānīgs uzskats, ka taukvielas nav nepieciešamas nemaz.

Līdzīgi kā ar jebkuru citu virtuves iekārtu, ir jāsaprot, kas ir tās lietas, kuras drīkst darīt un kuras nedrīkst, lai nesabojātu iekārtu un nenodarītu ļaunu arī savai veselībai. Šoreiz par alumīnija folijas un karstā gaisa fritera savienojamību. Kā ir - drīkst vai nedrīkst to izmantot, gatavojot maltīti? 

Sākumā noskaidrosim, kā šis friteris darbojas

Šajā iekārtā ir ventilators, kas pūš karstu gaisu tieši blakus sildelementam, savukārt parastajā cepeškrāsnī ventilators pūš karstu gaisu visapkārt, bet tas nav tiešā saistībā ar sildelementu. Tātad karstā gaisa krāsnī jeb friterī gatavošanas process ir daudz tiešāks un intensīvāks.

Kā ar alumīnija folijas izmantošanu?

Būtībā ir tā - viss, ko vari likt cepeškrāsnī, ir ievietojams arī šajā mini krāsniņā, arī folija. Tātad, ja esi ieradis pasargāt cepeškrāsns/pannas tīrību, izmantojot foliju, to pašu vari darīt arī friterī, taču ievērojot dažus padomus.

Zelta likums folijas izmantošanai karstā gaisa cepeškrāsnī ir likt to tikai grozā.

Ievietojot atvilktnes apakšā, tā var tikt izpūsta no sākotnējās vietas, kas sliktākajā scenārijā var radīt saskari ar sildelementu, folijai sakarstot un varbūt pat aizdegoties. Nekad nesildi gaisa friterī ar foliju izklātu tukšu grozu.

Ko vēl der ņemt vērā?

Neaizklāj caurumus. Tu patiešām kavēsi gaisa fritera iekārtas labāko efektu, aizsedzot caurumus groza apakšā. To esamībai ir iemesls — lai gaiss perfekti cirkulētu pa visu ēdiena virsmu, arī jo apakšpuses. Aizklājot caurumus, tu galvenokārt apbrūnināsi savu ēdienu, nevis pagatavosi to līdz galam.

Izveido no folijas trauku ar rokturiem. Saloki foliju tā, lai rastos tādi kā rokturīši, kas ļaus pēc pagatavošanas ērti izcelt folijas trauciņu ar visu tajā ievietoto ēdienu - ērti un praktiski.

Izmanto foliju, lai pietuvinātu produktu sildelementam. Ja gatavo, piemēram, steiku un vēlies iegūt patiešām brūnu garoziņu, var saburzīt foliju tā, lai tā būtu ļoti nelīdzena, un tad to var ievietot grozā. Tad uzliec uz tās produktu, un tas būs vairāk pacelts uz augšu, tuvāk siltuma avotam un tādējādi spēcīgāk apcepsies.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu