Izvēlies atbilstošāko dzērienu!
Karstvīns noteikti nebūs dzēriens, kurā meklēt ziedainus aromātus, pilnmiesīgus tanīnus vai vīnogulāju augsnē atrodamo minerālu atblāzmas. Karstvīns ir vienkāršs, mazliet sentimentāls, sildošs partneris romantiskas gaisotnes veidošanai, kam par tā garšu svarīgāki no tasītes viegli kūpošie dūmi ar Ziemassvētku eglīti vai simto reizi redzēto “Viens pats mājās” filmu fonā. Karstvīnam mūsdienu pasaulē ir divas galvenās funkcijas – sasildīt un radīt noskaņu! Tieši tāpēc karstvīnam droši vari izvēlēties augļu vīnu, kvalitatīvu budžeta klases vīnu vai pat sidru, ja vēlies dzert baltu karstvīnu (kas, starp citu, negaršo sliktāk par savu tumšo kolēģi). Karstvīnu var gatavot arī no sulas, kam pieliets klāt kāds nedaudz stiprāks dzēriens – te nav vienas ideālās receptes. Izvēlies to dzērienu, kurš Tev patīk vislabāk, pievieno tam šķipsniņu garšvielu, uzsildi līdz ideālajai temperatūrai, un lieta darīta!
Klasiskam karstvīnam ir jāpievieno tikpat klasiskas un sildošas garšvielas – pipari, krustnagliņas, kanēļkoka miziņa, kardamons, anīsa zvaigznīte, taču arī garšvielu izvēlē drīksti būt radošs. Ideālāko garšas līdzsvaru iegūsi tad, ja liksi vīnam klāt tās garšvielas, kas pašam patīk vislabāk. Nu labi, varbūt neliec gluži visas, jo diez vai par tavu ziemas hitu kļūs karstvīns, kas bagātināts, piemēram, ar dillēm, taču liela daļa no garšvielām derēs gluži labi. Lai garšvielas būtu pietiekošā apmērā, nebaidies dzērienu gatavošanas laikā ik pa brīdim pagaršot un paturi prātā – sildīšanas procesā garšvielas dzērienam atdos savu aromātu vēl intensīvāk, tāpēc nedozē garšvielas pēc tā, kā garšo auksts vīns gatavošanas sākumā. Īsto garšvielu līdzsvaru varēsi izprast tikai tad, kad vīns būs uzsilis. Tā, ka tieši garšvielu pārdozēšana tiek uzskatīta par vienu no biežākajām karstvīna gatavošanas kļūdām, ievēro to pašu principu, ko gatavojot jebkuru ēdienu – labāk garšvielu ir nedaudz par maz, nekā pārāk daudz. Ideālo garšas balansu tavs dzēriens iegūs tad, ja garšvielas harmoniski papildinās paša dzēriena aromātu, nevis garšos tik jiftīgi, ka dzēriena vietā varētu būt arī tīrs ūdens.