Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Kā nesabojāt karstvīnu? Trīs padomi, lai dzēriens izdotos patiesi labs (1)

Raksta foto
Foto: Kristina Kokhanova/Shutterstock.com

Jo vairāk ārā plosās sals, jo vairāk cilvēkus pārņem vēlme pasildīties pie karsta dzēriena krūzes, un, ja vien neesi nevainīgu augļu tēju cienītājs, visdrīzāk svētku laikā vismaz vienu reizi vēlēsies pagatavot karstvīnu. Protams, šim nolūkam droši var katliņā ieliet kādu gatavu ziemas vīna maisījumu, kas veikalu plauktos cēli gozējas jau pāris mēnešus, taču, ja arī alkohola jomā neesi pusfabrikātu cienītājs, droši pagatavo karstvīnu pats. Kā to vislabāk paveikt un nesabojāt dzērienu?

Izvēlies atbilstošāko dzērienu!

Karstvīns noteikti nebūs dzēriens, kurā meklēt ziedainus aromātus, pilnmiesīgus tanīnus vai vīnogulāju augsnē atrodamo minerālu atblāzmas. Karstvīns ir vienkāršs, mazliet sentimentāls, sildošs partneris romantiskas gaisotnes veidošanai, kam par tā garšu svarīgāki no tasītes viegli kūpošie dūmi ar Ziemassvētku eglīti vai simto reizi redzēto “Viens pats mājās” filmu fonā. Karstvīnam mūsdienu pasaulē ir divas galvenās funkcijas – sasildīt un radīt noskaņu! Tieši tāpēc karstvīnam droši vari izvēlēties augļu vīnu, kvalitatīvu budžeta klases vīnu vai pat sidru, ja vēlies dzert baltu karstvīnu (kas, starp citu, negaršo sliktāk par savu tumšo kolēģi). Karstvīnu var gatavot arī no sulas, kam pieliets klāt kāds nedaudz stiprāks dzēriens – te nav vienas ideālās receptes. Izvēlies to dzērienu, kurš Tev patīk vislabāk, pievieno tam šķipsniņu garšvielu, uzsildi līdz ideālajai temperatūrai, un lieta darīta!

Atrodi savas garšvielas

Klasiskam karstvīnam ir jāpievieno tikpat klasiskas un sildošas garšvielas – pipari, krustnagliņas, kanēļkoka miziņa, kardamons, anīsa zvaigznīte, taču arī garšvielu izvēlē drīksti būt radošs. Ideālāko garšas līdzsvaru iegūsi tad, ja liksi vīnam klāt tās garšvielas, kas pašam patīk vislabāk. Nu labi, varbūt neliec gluži visas, jo diez vai par tavu ziemas hitu kļūs karstvīns, kas bagātināts, piemēram, ar dillēm, taču liela daļa no garšvielām derēs gluži labi. Lai garšvielas būtu pietiekošā apmērā, nebaidies dzērienu gatavošanas laikā ik pa brīdim pagaršot un paturi prātā – sildīšanas procesā garšvielas dzērienam atdos savu aromātu vēl intensīvāk, tāpēc nedozē garšvielas pēc tā, kā garšo auksts vīns gatavošanas sākumā. Īsto garšvielu līdzsvaru varēsi izprast tikai tad, kad vīns būs uzsilis. Tā, ka tieši garšvielu pārdozēšana tiek uzskatīta par vienu no biežākajām karstvīna gatavošanas kļūdām, ievēro to pašu principu, ko gatavojot jebkuru ēdienu – labāk garšvielu ir nedaudz par maz, nekā pārāk daudz. Ideālo garšas balansu tavs dzēriens iegūs tad, ja garšvielas harmoniski papildinās paša dzēriena aromātu, nevis garšos tik jiftīgi, ka dzēriena vietā varētu būt arī tīrs ūdens.

Nevāri

Jau pats nosaukums karstvīns norāda, ka vīns ir karsts, nevis verdošs, tāpēc, sildot karstvīnu, nepārcenties! Ja dzēriens uzvārīsies, tajā zudīs alkohols un tas zaudēs ne vien savas asinsriti uzlabojošās īpašības, kuru dēļ cilvēki bieži izvēlas iedzert karstvīnu, bet zudīs arī daļa no pilnīgās un aromātiskās garšas. Uzvārīts alkoholiskais dzēriens iegūs mazliet rūgtenu un pliekanu garšu, tāpēc pilnīgi pietiks, ja uzsildīsi dzērienu līdz 70-80 grādu temperatūrai. Ja vēlies karstvīnu malkot lēni un baidies, ka tas atdzisīs, nevajag to aizmirst katliņā uz ieslēgtas plīts – šim nolūkam izmanto termosu.

Atceries, daudz svarīgāk par garšvielām, temperatūrām un visiem citiem faktoriem ir pats karstvīna baudīšanas process. AlkOutlet atgādina, ka pārmērīga alkoholisko dzērienu lietošana ir kaitīga veselībai un aicina grādīgus dzērienus vienmēr lietot apdomīgi.

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu