Svētki nav aiz kalniem: kā plānot mielastu, lai ietaupītu budžetu un nervus (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Stokkete/Shutterstock.com

Ziemassvētkus un Jaunā gada sagaidīšanu ir grūti iztēloties bez glīti klātiem galdiem, uz kuriem celti gardi ēdieni un dzērieni, kas tiek baudīti ģimenes un draugu lokā. Tomēr nav nekāds noslēpums, ka nereti tas sagādā zināmus organizatoriskus izaicinājumus.

Kā sagatavoties svētkiem, bet pasaudzējot sava maciņa biezumu un mazinot pēdējā brīža pirmssvētku stresu? Ir daži ieteikumi, kas var atvieglot šo laiku!

Saplāno ēdienkarti

Vispirms apzinies, cik viesu būs, un pēc tam vari sākt plānošanu. Izvēlies ēdienus, kurus vēlies pagatavot. Pārliecinies, ka neesi aizrāvies ar apjomiem, ņemot vērā ēdāju skaitu.

Pagatavojot daudz salātu un uzkodu, tu riskē, ka neviens nevēlēsies silto pamatēdienu un vēl jo vairāk desertu.

Turklāt labi izstrādāta ēdienkarte pasargās tevi no liekiem pirkumiem un attiecīgi arī izmaksām.

Mēģini arī izveidot ēdienkarti tā, lai vienu un to pašu produktu varētu izmantot dažādos ēdienos. Piemēram, cepetim izvēlēto liellopu, cūkgaļu un vistu var izmantot arī gaļas salātiem.

Iepērcies laikus

Lai nepārmaksātu un pēdējā brīdi nestāvētu garās rindās, gana daudzus produktus var iegādāties iepriekš.

Piemēram, trīs nedēļas pirms Jaunā gada vari iegādāties gaļu un zivis par izdevīgu cenu un sasaldēt tās. Kvalitāte paliks nemainīga, un tu būsi ietaupījis.

Tāpat laicīgi var iegādāties dažādus konservus, daļu dārzeņu, majonēzi un krējumu - tas viss glabājas ilgstoši un tev būs iespēja izvēlēties produktus par labākām cenām, nedrūzmēties un steigā neko neaizmirsīsi. Tas attiecas arī uz alkoholu, jo tas nebojājas.

Izmanto vasarā sagatavotos labumus

Labs risinājums būtu svētku galdam izmantot produktus, ko esi gatavojis vasarā. Tie var būt marinēti gurķi, skābēti kāposti, dažādas mērces, konservi un ievārījumi, kompoti. Tos var pievienot ēdieniem vai ēst atsevišķi - lielisks veids, kā ietaupīt!

Meklē aizstājējus

Dažus dārgus produktus var aizstāt ar kaut ko citu, kas ir ne mazāk garšīgs. Piemēram, sulu un gāzēto dzērienu vietā var pagatavot augļu dzērienu vai kompotu. Salātiem dārgu vārīto desu var aizstāt ar vistas fileju. Majonēžu vietā vari piešaut krējumam sinepītes un mārrutkus - kas meklē, tas atrod alternatīvas.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu