Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Cik kaitīga ir zaļu kartupeļu lietošana uzturā? Skaidro speciālists (2)

Foto: Jerawat Suwannitipat/Shutterstock

Vai arī tev ir gadījies kādreiz iegādāties zaļus kartupeļus? Kāds pircējs iegādājās maisiņu ar kartupeļiem, bet viņu pārsteigusi to krāsa - zaļa. Jautājums - vai ēst zaļus kartupeļus nekaitē veselībai? Pēta raidījums "Bez Tabu".

"Veikalā iegādājos kartupelīšus, lai pagatavotu vakariņas. Attaisot paciņu vaļā, liels bija mans pārsteigums – ieraudzīju, ka jāēd zaļi kartupeļi. Cik veselīgi tie ir?" vaicā skatītājs Jānis.

Raidījumā noskaidrots, ka veikalā, kurā Jānis iegādājās kartupeļus, dažās pakās atrodami gan zaļi, gan bojāti kartupeļi.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) līdz šim nav saņēmis sūdzības par konkrētā ražotāja kartupeļiem, taču pieļauj, ka vaina ir tādēļ, ka dārzeņi veikalā nav pareizi uzglabāti.

"Veikalam ir jāveic konkrētās pārtikas inventarizācija, pārskatīšana. Jānoskaidro, kad kartupeļi ir saņemti, kā tos uzglabāja, kur stāvēja. Tādā gadījumā partija ir jāizņem no aprites, jo tie ir reāli bojāti kartupeļi.

Kartupeļi kļūst zaļi ne tikai dienas gaismā, bet arī, ja preci novieto tieši zem apgaismes ķermeņiem,"

skaidro PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

Veikala "Maxima Latvija" pārstāve Liene Dupate-Ugule norādīja, ka šobrīd skaidro, kāpēc šāda problēma ir radusies. Tomēr līdz šim šis ir vienīgais gadījums, ar ko veikals ir saskāries.

"Viennozīmīgi zaļi kartupeļi ir bīstami cilvēkiem, taču viss ir atkarīgs no devas.

Kartupeļos veidojas glikoalkaloīdi, kas ir ķīmiski, toksiski savienojumi. Tomēr 10 līdz 20 gramus nedaudz zaļu kartupeļu drīkst ēst, taču, ja kartupelis izteikti ir zaļš un cilvēks apēd lielu daudzumu, tad ir iespēja, ka notiks akūta saindēšanās. Piemēram, var rasties vēdersāpes, vēdera izejas traucējumi, smagākos gadījumos tie var būt arī dažādi neiroloģiski simptomi, piemēram, aizdusa, pazemināts asinsspiediens, miegainība.

Ja ļoti daudz ēd zaļus kartupeļus, tad cilvēks pat var nonākt komā vai nomirt," brīdina Valsts zinātniskā institūta "Bior" eksperts Jānis Ruško.

Ja kartupeļi ir sākuši zaļot, process ir neatgriezenisks. Lai tupenis tik ātri neiekrāsotos zaļš, vēlams to uzglabāt vēsā un tumšā vietā, pat ledusskapī.

Turklāt kopējo glikoalkaloīdu daudzumu var samazināt, kartupeļus cepot vai fritējot; vārot kaitīgās vielas nesamazinās.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti